Het 'Zonnepark A12' (blauw gearceerd), bestaande uit twee delen in de hoek van de A12 en de Limesbaan naar Houten.
Het 'Zonnepark A12' (blauw gearceerd), bestaande uit twee delen in de hoek van de A12 en de Limesbaan naar Houten. Bosch & van Rijn

Raad gaat akkoord met aanleg Zonnepark A12

11 september 2022 om 20:45 Politiek

ODIJK In het Open Huis van 8 september hebben D66, P21 en VVD ingestemd met de aanleg van het, voorlopig laatste, zonneveld in de gemeente Bunnik. Het CDA lijkt ook akkoord te gaan maar wil in de raad van 22 september nog een laatste debat hierover voeren. Hiermee zijn de door Bunnik geplande 40 hectare zonneveld nu ingevuld, samen met de twee velden bij Werkhoven waar de raad al eerder mee instemde.

door Frits Beijnink

In maart leidde de aanleg van dit veld tot een fel debat in de raad. De Liberalen waren zwaar ontstemd over de keuze voor deze locatie en vonden, samen met het CDA, de geplande hoogte van het veld (1,7 meter) niet in overeenstemming met de richtlijnen van de gemeente. P21 en Bunniks Belang beoordeelden die richtlijnen anders maar waren in de minderheid. De initiatiefnemer moest daarom het ontwerp aanpassen, naar een hoogte van 1,5 meter.

BEZWAREN Omwonenden hadden voor dit Open Huis nog een bezwaarschrift ingediend. Zij vinden dat het zonneveld te dicht bij hun woningen ligt en dat het veld afbreuk doet aan de landschappelijke en recreatieve waarde van het gebied. Eerder had een fruitteler bezwaar gemaakt wegens vermeende overlast van insecten en vogels, aangetrokken door de aan te leggen bosschages rond het veld. Een medewerker van initiatiefnemer IX Zon lichtte in het Open Huis toe dat in overleg met de fruitteler aanpassingen in de groene afscherming zijn doorgevoerd en afspraken zijn gemaakt over het beheer van dat groen. En wethouder Hilde de Groot (P21) gaf aan dat naar oordeel van de gemeente het veld niet te dicht bij de woningen ligt: het veld ligt op een afstand van 100 tot 200 meter, ligt laag in het landschap en is van het zicht afgeschermd door de omringende hagen.

STROOM VANAF 2024? IX Zon stelt dat de aanleg van het veld in 2024 afgerond kan zijn. Netbeheerder Stedin, die het veld moet aansluiten, geeft aan ruimte te hebben op de eigen middenspanningsstations. Maar TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, heeft capaciteitsproblemen, zoals in veel delen van Nederland. In de provincie Utrecht moeten die problemen in 2029 zijn opgelost, maar waarschijnlijk komt er gefaseerd eerder capaciteit vrij.

12.000 HUISHOUDENS Met de 40 hectare zonneveld kan in Bunnik evenveel stroom worden opgewekt als het jaarlijks verbruik van circa 12.000 huishoudens. Dat is aanzienlijk meer dan de 7.000 huishoudens die de gemeente nu telt. Maar omdat de productie (alleen overdag en vooral in de zomer) niet overeenkomt met de momenten van huishoudelijk gebruik (vooral ’s avonds, het hele jaar door) is voor duurzame opwekking ook windenergie nodig. Bovendien gaat het aantal huishoudens in Bunnik tot 2040 fors toenemen, met de door de coalitie beoogde bouw van 4300 woningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie