Rechts de 3 meter hoge boomgaard, links het geplande zonneveld, vanaf de parallelweg langs de A12.
Rechts de 3 meter hoge boomgaard, links het geplande zonneveld, vanaf de parallelweg langs de A12. Frits Beijnink

Zonneveld moet 20 centimeter lager

14 maart 2022 om 13:24 Politiek

ODIJK De raad besloot op 10 maart in te stemmen met de ontwikkeling van het zonneveld langs de A12. Het CDA en De Liberalen dienden een voorstel in om de hoogte van de panelen te verlagen van 1,7 naar 1,5 meter. P21 en Bunniks Belang vonden dat onzin maar waren bij het stemmen in de minderheid.

door Frits Beijnink

In de raad van 3 februari stond het zonneveld al op de agenda. Frans Pouw (De Liberalen) had toen forse kritiek op de gevolgde aanpak en het voorgestelde besluit. Leny Visser (CDA) begreep niet waarom de maximale hoogte van 1,5 meter overschreden wordt. En men wilde dat de ontwikkelaars van het veld weer in gesprek gingen met de twee omwonenden die in het Open Huis van 20 januari bezwaar maakten.

PIKSCHADE EN BOZE BUREN De luidste bezwaren komen van een fruitteler die pikschade aan haar boomgaard vreest door vogels die worden aangetrokken door de nieuwe bosschages langs het zonneveld. In de hernieuwde gesprekken met deze fruitteler - op verzoek van de raad dus - stelde zij voor om de bosschages te vervangen door een aarden wal of gewoon niet aan te leggen. Deze voorstellen zijn besproken met de provincie en de landschapscoördinator Kromme Rijnlandschap. Die vonden de voorstellen onaanvaardbaar. 

Hiermee leverde deze laatste ‘inspraakronde’ weinig op, behalve boosheid bij andere omwonenden. Uit het participatieverslag: „Er zijn een aantal (sterk) negatieve reacties gericht op het feit dat de uitkomst van het eerder doorlopen omgevingsproces op deze wijze ‘opengebroken’ wordt. Het stoort omwonenden dat zij meerdere avonden besteed hebben aan overleg over inpassing en over de omgevingsovereenkomst, terwijl de fruitteler na juni 2021 heeft besloten niet meer actief aan dit proces deel te nemen.”

RICHTSNOEREN OF REGELS? In het beleid zijn ‘richtsnoeren’ opgenomen voor de maximale hoogte van zonnevelden, waarbij geldt: ‘besluitvorming is maatwerk per locatie’. Voor een open landschap geldt een hoogte van 1,5 meter en een hoogte tot 3 meter ‘kan toegestaan worden op locaties naast hogere bebouwing, (fruit)boomgaarden, etc.’ P21 en Bunniks Belang stelden daarom dat een hoogte van het zonneveld tot 3 meter toegestaan is - de boomgaard van de fruitteler is ter hoogte van de parallelweg langs de A12 zo’n 3 meter hoog. Maar voor het CDA en De Liberalen was er sprake van een harde regel die 1,5 meter voorschrijft. Daarbij vonden ze het niet eerlijk naar andere initiatiefnemers dat deze ontwikkelaar zich ‘niet aan de regels zou hoeven te houden’. 

MINDER OPBRENGST De verlaging maakt wel wat uit: de ontwikkelaar stelt dat er dan in een paneelrij niet 5 maar 4 panelen boven elkaar geplaatst kunnen worden - een 20 procent lagere opbrengst. Wethouder Ali Dekker (De Liberalen) ontraadde het voorstel. Ze bevestigde dat het beleid maatwerk toestaat, dat er geen sprake is van ‘bevoordeling’ en dat de richtsnoeren 3 meter toestaan. Maar het CDA en De Liberalen waren onvermurwbaar. Koen van Gulik (P21) had geen goed woord over voor die opstelling en Ralph Hallo (Bunniks Belang) betreurde het verlies aan opbrengst, ook voor de inwoners van Bunnik die kunnen deelnemen in het zonneveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie