Locatie Vlowijker zonneweide, vanaf de Achterdijk. In de verte het Oostromsdijkje.
Locatie Vlowijker zonneweide, vanaf de Achterdijk. In de verte het Oostromsdijkje. Frits Beijnink

Raad gaat akkoord met aangepast ontwerp Vlowijker zonneweide

12 juli 2022 om 13:03 Politiek

ODIJK Bij de voorbespreking van dit besluit in het Open Huis van 23 juni maakten insprekers bezwaar tegen de aanleg van de afvoerkabel (door netbeheerder Stedin) door hun akker. Zij zijn aansprakelijk voor eventuele graafschade aan de kabel en het daaruit voortvloeiende omzetverlies voor de exploitant van het veld, BHM Solar. Die schade is niet te verzekeren. Dat leverde in de vergadering van 6 juli een flink dilemma op voor de raad.

door Frits Beijnink

De raad verleende twee jaar geleden de vergunning voor dit zonneveld bij Werkhoven. Omdat omwonenden daarna nog bezwaren en wensen hadden, ging BHM Solar met hen in gesprek en kwam met aanpassingen op het eerdere ontwerp. Deze aanpassingen lagen ter goedkeuring voor in de raad van 6 juli. Maar het probleem van de naburige agrariërs die opdraaien voor eventuele schade lag de raad zwaar op de maag.

GEEN KEUZE De raad lijkt geen gronden te hebben om de aangevraagde wijziging te weigeren en kan die beslissing hooguit uitstellen, zoals Cor Kool (CDA) voorstelde. Hij hoopte daarmee de druk op Stedin of BHM Solar op te voeren om met een oplossing te komen. Die oplossing, het leggen van de kabel door terrein van particulieren die hun grond niet bewerken, wordt op dit moment al onderzocht. Maar de raad moest vaststellen dat uitstel van de beslissing of afwijzing van de voorgestelde wijziging geen zin heeft en, zoals wethouder Ali Dekker (P21) stelde, ‘als drukmiddel faalt’. BHM Solar kan dan namelijk alsnog gebruik maken van de eerder verleende vergunning, maar dan met een ontwerp dat niet de instemming heeft van omwonenden.

WEEFFOUT Zoals Bunniks Nieuws twee weken geleden berichtte, maakt de aanleg van een afvoerkabel geen onderdeel uit van de vergunningverlening. Die aanleg is een zaak voor Stedin die als netbeheerder verplicht is het zonneveld aan te sluiten en grondeigenaren kan verplichten daaraan mee te werken. Onno James (D66) verwoordde de pijn die bij alle raadsleden zit als volgt: „De grondeigenaar (van het kabeltracé) is als enige níet betrokken bij het proces en als enige wél verantwoordelijk voor schade.” Het college spreekt dan ook van een ‘weeffout’ in de regelgeving en heeft dit probleem aangekaart bij hogere instanties.

VERPLICHTE MELDING BIJ KADASTER De grond in Nederland ligt vol met leidingen en kabels. Daarom is iedereen die machinaal de grond bewerkt verplicht de eventuele aanwezigheid daarvan na te gaan bij het Kadaster. Voor agrariërs wordt graafwerk tot 50 centimeter diep gedoogd zonder check bij het Kadaster. Als iemand toch schade veroorzaakt en niet kan aantonen zijn huiswerk bij het Kadaster te hebben gedaan, is hij altijd verantwoordelijk voor de schade. Dat geldt ook als uitvoerders graafwerk op zijn terrein verrichten - een punt waar de insprekende agrariërs zich op beroepen. Dit roept wel de vraag op wat nu zo bijzonder is aan deze situatie, los van het feit dat de insprekers niet betrokken zijn in de besluitvorming.

BESLUIT De raad moest meerdere keren de vergadering schorsen, waarna de fracties in de wandelgangen druk overleg voerden. P21 en D66 waren bereid in te stemmen met de gevraagde wijziging op de vergunning. Uiteindelijk ging ook de VVD overstag, waarbij Marijn de Vries namens deze partij aangaf dat de VVD het risico niet wil lopen dat BHM Solar alsnog volgens de eerder verleende vergunning aan de slag gaat. Alleen het CDA stemde tegen, waarmee de gewijzigde aanvraag werd goedgekeurd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie