V.l.n.r.: debatleider Paul Bus, Koen van Gulik (P21), Maarten van Vulpen (CDA), Thies van den Berg (VVD) en Ali Dekker (D66)
V.l.n.r.: debatleider Paul Bus, Koen van Gulik (P21), Maarten van Vulpen (CDA), Thies van den Berg (VVD) en Ali Dekker (D66) Frits Beijnink

Lijsttrekkersdebat Bunnik: wie biedt meer?

10 maart 2022 om 11:52 Gemeenteraadsverkiezingen

BUNNIK De vier wijkverenigingen van Bunnik organiseerden dinsdag 8 maart het traditionele verkiezingsdebat, dit jaar met vier partijen. De zaal in het Postillion Hotel was afgeladen met zo’n 80 man. Lijsttrekkers reageerden op van te voren uitgereikte stellingen en op vragen uit de zaal.

door Frits Beijnink

Het was meer een vriendelijke uitwisseling van standpunten dan een echt debat. De lijsttrekkers vielen elkaar niet aan en de debatleider legde ze het vuur niet aan de schenen. Er werd veel gelachen, het was gezellig en het riep het beeld op dat alle partijen wel samen in één coalitie zouden willen.

RUZIE BIJGELEGD In november trok P21 nog de stekker uit de coalitie met De Liberalen, het samenwerkingsverband van D66 en VVD in de afgelopen raadsperiode. Aanleiding was dat De Liberalen wethouder Heijmerink van P21, in de woorden van die laatste partij, ‘pootje hadden gelicht’, door een motie van afkeuring te ondertekenen. De relatie was daarvoor al op meer punten verzuurd geraakt. Maar nu leek alles weer koek en ei. 

De lijsttrekkers willen daarmee kennelijk alle ruimte open laten voor de komende coalitievorming. De samenstelling van die coalitie is van te voren niet zo maar te voorspellen, omdat elk van de vier partijen in staat lijkt rond een kwart van de zeventien zetels te bemachtigen. Het wordt dus een spannende verkiezingsavond.

BEKENDE STANDPUNTEN De eerste stellingen gingen over woningbouw, energietransitie en windmolens. Dat leidde niet tot nieuwe standpunten - zie daarvoor het einde van dit artikel. Een stelling over de Traverse in Bunnik kon voor de wijkverenigingen natuurlijk niet ontbreken. Die stelling luidde dat er een visie op de volledige herinrichting moet komen, voordat er aanpassingen zoals de doorfietsroute worden doorgevoerd. Geen van de lijsttrekkers liet hierop het achterste van de tong zien. 

VEILINGMEESTER Er waren vragen uit de zaal (op het bekende thema windmolens) en sommige vragenstellers deelden hun mindere ervaringen met participatie. Eén vragensteller liet als een ware veilingmeester alle lijsttrekkers bieden voor het aantal bij te bouwen woningen in Werkhoven (om het voorzieningenniveau op peil te houden). Bij elk antwoord riep hij luid: „Niet genoeg, wie biedt er meer!?”

EEN PAAR NIEUWTJES P21 wijst een bedrijventerrein ten zuiden van de A12 niet per se af en gelooft absoluut niet dat rijk en provincie voor 2050 gaan meewerken aan de door andere partijen gewenste omlegging van de N229. P21 en VVD pleiten voor het aanstellen van een aanspreekpunt binnen de gemeente voor elk van de drie dorpen, naar aanleiding van een stelling over participatie en burgerinitiatieven. D66 is, met instemming van de andere partijen, voorstander om de inspraak in het Open Huis meer als een gesprek in te richten, in tegenstelling tot de huidige nogal formele vorm.

STANDPUNTEN PARTIJEN De standpunten van de partijen kunt u vinden in de interviews die Bunniks Nieuws met alle lijsttrekkers hield, via de volgende links, voor P21, CDA, D66 en VVD. Een paginagrote vergelijking van de top 5 prioriteiten van alle partijen leest u deze week op pagina 9 van onze wekelijkse editie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie