Burgemeester Ruud van Bennekom (rechts) presenteert op 16 maart de verkiezingsuitslag.
Burgemeester Ruud van Bennekom (rechts) presenteert op 16 maart de verkiezingsuitslag. Frits Beijnink

P21 benoemt informateur, nieuwe coalitie verwacht per 12 mei

22 maart 2022 om 20:58 Politiek

ODIJK Maandag hielden de lijsttrekkers een kort ‘duidingsdebat’ naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. P21 gaat als grootste partij een informateur aanstellen die de mogelijkheden voor een coalitie moet onderzoeken. De ambitie is om op 12 mei een nieuwe coalitie te kunnen presenteren.

door Frits Beijnink

Alle lijsttrekkers legden een verklaring af en complimenteerden elkaar - en hun eigen partij - met de behaalde resultaten. Er was een speciaal compliment voor Leny Visser. Zij stond als zevende op de lijst van het CDA, op een onverkiesbare plaats - na twaalf jaar in de raad gezeten te hebben wilde zij ruimte maken voor vers bloed. Zij kreeg echter zoveel voorkeurstemmen dat zij als tweede eindigde. Dat was voor haar reden om toch verder te gaan. Koen van Gulik complimenteerde haar en zei dat zij een voorbeeld is van het belang van „worteling in de samenleving”. Hij was blij dat de jarenlange ervaring en kennis van Visser behouden blijft voor de raad, die zeven nieuwe leden krijgt.

KOEN VAN GULIK (P21) had verder twee mededelingen. Hij wordt niet de nieuwe fractievoorzitter. Dat wordt Arjen Hussem, sinds enkele maanden actief in de raad. En hij meldde dat Inge Verhoef, die op een onverkiesbare tiende plaats stond maar door voorkeurstemmen terecht gekomen was op de derde plaats, afziet van een plek in de raad. Zij is nog herstellende van langdurige ziekte.

MAARTEN VAN VULPEN (CDA) gaf aan blij te zijn dat er nu weer vier partijen zijn. Hij wond er geen doekjes om door te stellen dat het CDA graag in de coalitie wil. Over een mogelijke coalitie werd overigens niet gesproken. Eerst zal de informateur de verkennende gesprekken moeten voeren.

THIES VAN DEN BERG (VVD) was akkoord met de aanstelling van een informateur door P21. Hij deed een oproep om de constructieve sfeer waar de laatste maanden veel in is geïnvesteerd vast te houden.

ALI DEKKER (D66) sloot een zogeheten ‘raadsakkoord’ - in plaats van een coalitieakkoord - uit. Tijdens het lijsttrekkersdebat was gesuggereerd dat, gezien de betrekkelijk geringe verschillen in standpunten, alle partijen een gezamenlijk akkoord zouden kunnen sluiten. Maar Dekker benadrukte het belang van ‘tegendenkers’, in een constructieve oppositie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie