De einduitslag. Voorlopig weliswaar. Maandag wordt hij definitief vastgesteld
De einduitslag. Voorlopig weliswaar. Maandag wordt hij definitief vastgesteld Screenshot
verkiezingen

Liveblog: Alle stemmen zijn binnen in Bunnik; P21 winnaar. Opkomst van 66,3 procent

17 maart 2022 om 05:08 Gemeenteraadsverkiezingen

ODIJK Laatste stembureau is binnen! Nadat ook de stemmen van de Rijnzaal zijn geteld is het aantal stemmen als volgt: P21 (2923), CDA (2053) zijn de twee grootste partijen. D66 en VVD zijn bij elkaar in de buurt gebleven. VVD werd iets groter met 1547 stemmen en D66 kreeg 1494 kiezers mee.

Na 11 van de 12 stembureaus P21 nog steeds aan kop

22:55 uur

Ook het 11e stembureau is geteld. Dat was de Barbarakerk in Bunnik. Ook hier weer dezelfde volgorde van partijen. Bijna alle stemmen zijn nu dus binnen en de volgorde van partijen naar aantal uitgebrachte stemmen is: P21, CDA, VVD en D66. Als het gaat zoals de rest van de avond dan weten we over een kwartiertje hoe er is gestemd in Bunnik en zijn de ‘voorlopige’ uitslagen bekend.

22:45 uur 

Afeef: ik vind dit echt fantastisch

Afeef kwam kort aan het woord. Afeef kwam 8 jaar geleden naar Nederland als vluchteling voor de oorlog in Syrië. Hij werd opgevangen door Vincent Bijlo en zijn vrouw Mariska Heijmerink. Afeef kreeg de microfoon: ,,Wat is dit spannend en leuk om mee te maken. Het is belangrijk dat we hier met zijn allen zijn en hebben gestemd. Ik weet namelijk heel goed hoe het is om niet te kunnen stemmen. Ik vind dit echt fantastisch.”

22:30 uur

Het begint ergens op te lijken in Bunnik. Een groot deel van de stemmen zijn al geteld; 10 van de 12 stembureaus. Hier zijn 5894 stemmen uitgebracht. Dat waren 1977 stemmen voor P21, 1665 voor het CDA, 1239 voor de VVD en 1013 voor D66.

Kijkend naar uitslagen van maandag en dinsdag lijkt P21 lijkt opnieuw de grootste partij te worden

22:15 uur

Elk kwartier komen er uitslagen binnen. In de gemeente Bunnik zijn de helft van de stemmen geteld. Dat ziet er als volgt uit:


8 van de 12 bureaus geteld - Screenshot

woensdag 16 maart 22 uur

Het gaat snel met uitslagen op het gemeentehuis. Inmiddels (het is 22 uur) zijn 6 van de 12 bureaus geteld. Dat gaat om 2543 stemmen. Dit zijn alle stemmen die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht. P21 lijsttrekker Koen van Gulik is vooral blij met de hoge opkomst, wordt mogelijk hoger dan 68  procent. Toch mooi feest voor de democratie zeker gezien de toestanden in de Oekraïne. 

P21: 891

CDA: 729

D66: 419

VVD: 504

woensdag 16 maart 21 uur

Kijkend naar de uitslagen van maandag lijkt P21 bij eerste voorlopige uitslag van 21:35 uur, opnieuw de grootste partij te worden. Maandag kregen zij 659 stemmen. Na 4 van de 12 stembureaus. Gevolgd door CDA met 444 stemmen, VVD met 324 stemmen en D66 met 292 stemmen. 


Totaal van de uitslagen op maandag - Frits Beijnink


Zo is er maandag gestemd in de Rijnzaal in Bunnik. Daan Warnas presenteert met burgemeester Ruud van Bennekom


Zo is er maandag gestemd in het Dorpshuis - Frits Beijnink

Uitslagenavond Bunnik via livestream te volgen

De eerste stemmen worden al geteld. Ben jij ook zo benieuwd hoe onze raad er volgend jaar uit gaat zien? Vanaf 21:30 is de uitslagenavond live te volgen via deze link. In Bunnik beginnen mensen binnen te druppelen voor de uitslagen avond.


De avond is van start gegaan - Frits Beijnink

 Ruim 20 procent had al voor woensdag gestemd

woensdag 16 maart 14 uur

ODIJK Het is vandaag flink druk op de verschillende stembureaus in de gemeente Bunnik. Ook werden de stemmen van maandag en dinsdag al geteld. Volgens burgemeester Van Bennekom had 21,1 procent van de stemgerechtigden in de gemeente Bunnik al voor woensdagochtend hun stem uitgebracht. Vanmorgen ging Van Bennekom zelf ook stemmen, bij het Dorpshuis in Odijk. De stemmen worden geteld op het gemeentehuis, waar vanavond 

Veel kiezers in Bunnik, Odijk en Werkhoven hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot ‘vroegstemmen’. Op dinsdag was de opkomst 11,9%. In totaal heeft in de gemeente Bunnik op maandag en dinsdag al 21,1% gestemd. Vanochtend maakte burgemeester Ruud van Bennekom weer zijn ronde langs de stembureaus en hij merkte dat ook nu de loop er volop inzit. ,,Vandaag zijn alle zes stembureaus in de gemeente tot 21.00 uur open. Ik reken erop dat we weer een geweldig hoge opkomst gaan hebben”, aldus de burgemeester.


Op het gemeentehuis worden alle kliko’s van het slot gehaald en omgekeerd, om de stemmen te kunnen tellen. - Agnes Corbeij

Verkiezingsavond gemeentehuis

woensdag 16 maart 18 uur

Vanavond is het vanaf 21:30 uur verkiezingsavond in het Gemeentehuis in Odijk. Raadsleden, lijsttrekkers, wethouders en burgemeester zullen daar gezamenlijk de lokale uitslagen volgen. Iedereen is welkom zich daar bij aan te sluiten.

Ergens laat op de avond of na middernacht moet het mogelijk zijn om een voorlopige uitslag bekend te maken. Via deze liveblog van het Bunniks Nieuws blijft u op de hoogte. 

Burgemeester stemde in Barbarakerk

woensdag 16 maart 10 uur

Burgemeester Ruud van Bennekom bracht vanochtend zijn stem uit in de Barbarakerk in Bunnik. Tot 21 uur vanavond zijn de stembureaus geopend.


Gemeente Bunnik

Burgemeester; kijk of je dinsdag al kunt stemmen

dinsdag 15 maart 12 uur

In de gemeente Bunnik hebben veel kiezers op maandag de weg naar de stembus al weten te vinden. In de drie stembureaus die in Bunnik, Odijk en Werkhoven op maandag en dinsdag open zijn, waren op maandag in totaal al 1139 stemmen uitgebracht. Voor de gemeente is dat een opkomst van 9,2 procent. Burgemeester Ruud van Bennekom is er verheugd over: “Dat is al een hele mooie opkomst. Vorig jaar kon er voor het eerst op maandag en dinsdag gestemd worden. Je ziet dat meer mensen er nu gebruik van maken. Dat is mooi, want zo spreiden we de drukte.  Kijk of je dinsdag al kunt stemmen, zou ik willen adviseren, dan is het rustiger in de stemlokalen.” 

Op dinsdag zijn de volgende stembureaus geopend: De Rijnzaal (Bunnik), het Dorpshuis (Odijk) en de Stevenshoek (Werkhoven).


Burgemeester Ruud van Bennekom dinsdag bij het stembureau in Werkhoven - Gemeente Bunnik

Rondje stembureaus

dinsdag 15 maart 10 uur

Burgemeester Ruud van Bennekom bezoekt dagelijks de stembureaus in Werkhoven, Odijk en Bunnik. ,,Het is fijn dat zoveel mensen zich hebben aangemeld om als vrijwilliger zitting te hebben op de stembureaus”, zegt de burgemeesters. ,,Mensen weten dat niet altijd, maar de stembureauleden zijn allemaal vrijwilligers. Zij zetten zich in om de verkiezingsdagen mogelijk te maken. Ik vind het belangrijk om van hen zelf te horen hoe het gaat op de stembureaus. Daarom maak ik elke ochtend en middag een rondje langs de stembureaus.”

Ook in de gemeente Bunnik zijn vanaf vandaag de stembureaus open

maandag 14 maart 14 uur

Vandaag openden de eerste stembureaus de deuren. In onze gemeente zijn dat er drie in totaal, eentje per dorp. In Werkhoven kan in de Stevenshoek gestemd worden, drie dagen lang. In Odijk vandaag en morgen in het Dorpshuis en op woensdag ook in de Nicolaaskerk. In Bunnik is vandaag de Rijnzaal geopend. Ook morgen en woensdag kan daar gestemd worden en op woensdag opent ook het stemlokaal in de Barbarakerk en kinderdagverblijf Prikkebeen.

Frans, Brigitta, Anja en Ton bemanden vanmorgen het stemlokaal in het dorpshuis in Odijk. Rond 12.30 uur waren al zo’n 130 mensen komen stemmen. Anja: ,,Het is fijn dat er drie dagen gestemd kan worden. Daardoor wordt de druk verdeeld en is er ook tijd voor een praatje.” Voor Brigitta is het de eerste keer dat ze stembureaulid is. Ton doet het al dertig jaar. ,,Ik deed het in Utrecht al en toen ik verhuisde naar Bunnik heb ik me ook meteen aangemeld. Het bevalt altijd prima.”


Frans, Anja, Brigitta en Ton maandagochtend op het stembureau in het Dorpshuis in Odijk. - Agnes Corbeij

Welke partijen doen mee en wat willen ze? 

maandag 14 maart 12 uur

Voor mensen die zich nog willen voorbereiden voor ze het stemhokje betreden en willen weten wat de Bunnikse politieke fracties met de gemeente voor hebben? Bunniks Nieuws sprak alle lijsttrekkers. 

In de gemeente Bunnik kan er tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart op vier partijen worden gestemd: de grootste partij in Bunnik is P21, gevolgd door het CDA. VVD en  D66 zijn twee nieuwe partijen in Bunnik. Vorige verkiezingen werkten ze samen onder de noemer De Liberalen, maar die samenwerking is vanaf deze gemeenteraadsverkiezingen losgelaten.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie