Kaasstengels, borrelnootjes en gespannen partijleden bij de verkiezingsuitslag in het gemeentehuis
Kaasstengels, borrelnootjes en gespannen partijleden bij de verkiezingsuitslag in het gemeentehuis Frits Beijnink

P21 blijft grootste, CDA tweede

17 maart 2022 om 21:32 Politiek

ODIJK Bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft P21 de meeste stemmen gekregen en heeft nu 6 zetels, 2 minder dan bij de vorige verkiezingen. Het CDA houdt 5 zetels en de twee nieuwe partijen, D66 en VVD, komen elk binnen met 3 zetels. Er waren 8017 inwoners die hun stem uitbrachten. De opkomst was met 66,6 procent vrijwel gelijk aan vier jaar geleden (66,7 procent), een mooie score tegenover het landelijk gemiddelde van 50,9 procent. 

door Frits Beijnink

De uitslag is niet zomaar te vergelijken met de uitslag van de vorige raadsverkiezingen. Toen waren er drie partijen: P21 met 8, CDA met 5 en De Liberalen met 4 zetels. P21 verloor halverwege de raadsperiode drie raadsleden die met de vorming van Bunniks Belang een meer gematigde koers wilden varen. En De Liberalen deden niet meer mee. Het was te verwachten dat het nieuwe D66 stemmen zou wegsnoepen bij P21. 

P21 DIK TEVREDEN Binnen P21 was een pool georganiseerd met 25 deelnemers. De gemiddelde voorspelling was 6 zetels. Lijsttrekker Koen van Gulik oogde duidelijk tevreden, en grapte aan het eind nog dat de 2 verloren zetels gestolen waren door D66 en VVD. Daar kon hartelijk om gelachen worden, want de sfeer tussen alle partijen was ontspannen – zoals tijdens het lijsttrekkersdebat ook al opviel.

SPANNING BIJ CDA De lijsttrekker van het CDA, Maarten van Vulpen, gaf aan het begin van de avond aan dat hij het best spannend vond. Landelijk staat het CDA er niet zo goed voor en de vraag was wat het effect daarvan zou zijn op deze raadsverkiezingen. De in de raadszaal aanwezige CDA’ers haalden zichtbaar opgelucht adem toen de uitslag bekend werd. Het aantal stemmen daalde voor het CDA weliswaar met 3,4 procentpunt, maar dankzij een restzetel behield het CDA zijn 5 zetels. 

D66 EN VVD OOK BLIJ? De lijsttrekkers van deze partijen - Onno James verving de afwezige Ali Dekker van D66 - antwoordden netjes dat ze tevreden waren, want „van niets naar 3 zetels is een mooie prestatie”, aldus Thies van den Berg (VVD). Dat was mooi gezegd, maar het is duidelijk waar bij het verdwijnen van De Liberalen - 4 zetels - de stemmen voor de VVD grotendeels vandaan komen. Bij een rondgang oogden de reacties van deze partijen toch wat zuinigjes. Wellicht hadden beide op een zetel meer gehoopt. Winnie Toersen (D66) vermoedde dat de veranderingsgezinde agenda van D66 - 5000 huizen erbij - sommige kiezers had afgeschrikt. 

VERJONGING Met de komst van twee relatief jonge fractievoorzitters - voor CDA en VVD - en het vertrek van in totaal 10 van de 17 raadsleden krijgt Bunnik een ‘frisse’ raad. De afgelopen raadsperiode werd gekenmerkt door spanningen tussen de partijen en binnen de coalitie van P21 en De Liberalen, die vorig jaar november klapte. Sinds die tijd is er zichtbaar gewerkt aan goede verstandhoudingen. Alle lijsttrekkers verklaarden aan het eind van de avond uit te kijken naar een ‘constructieve samenwerking’.

WELKE COALITIE? Maandag 21 maart houdt de raad een ‘duidingsdebat’ over de verkiezingsuitslag. Op de uitslagavond werd in de zaal nauwelijks openlijk gespeculeerd over een nieuwe coalitie – het diplomatieke antwoord luidde meestal: „Dat is nu nog niet aan de orde”. Een meerderheidscoalitie zonder P21 is onmogelijk, tenzij de drie andere partijen samen een coalitie zouden smeden – een puur theoretische optie. Een coalitie van P21 met CDA lag volgens sommige aanwezigen het meest voor de hand omdat deze partijen qua woningbouwopgave - het belangrijkste verkiezingsonderwerp - het dichtst bij elkaar liggen. D66 en VVD gaan resoluut voor 5000 woningen erbij in 2040, CDA wil het beperkt houden tot 1800 en P21 wil ook kleinere stappen zetten. Een tweede mogelijkheid voor een meerderheidscoalitie is de combinatie van P21 en D66, maar hier leek in de zaal geen animo voor te zijn.

INSTALLATIE NIEUWE RAAD Op woensdag 29 maart wordt afscheid genomen van de oude raad. De nieuwe raad wordt een dag later beëdigd en geïnstalleerd.

UPDATE 21 MAART Na vaststelling van de definitieve uitslag bedraagt het opkomstpercentage 67,0 procent, bij 8103 uitgebrachte stemmen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie