Het gemeentehuis te Odijk
Het gemeentehuis te Odijk Richard Thoolen

Raadsleden reageren op wegblijven CDA

20 april 2021 om 16:25 Politiek

ODIJK Fractieleden van De Liberalen en Bunniks Belang hebben behoefte om te reageren op het wegblijven van het CDA uit de raadsvergadering. Zij hebben hiertoe een verklaring opgesteld die zij op persoonlijke titel ondertekenen. Deze verklaring staat hieronder. Met daarop ook een reactie vanuit het CDA.

VERKLARING

,,Volksvertegenwoordiging = kwestie van rechten + plichten.
Afgelopen donderdag heeft de voltallige CDA fractie van de gemeenteraad van Bunnik besloten niet deel te nemen aan de raadsvergadering.Aanleiding was een verschil van mening over de aanvangstijd van een raadsvergadering. Om de drukke agenda af te kunnen ronden was meer tijd nodig dan aanvankelijk gepland. Tijdens een extra agendacommissie over deze kwestie zijn diverse opties voor het aanpassen van de aanvangstijd besproken en getoetst aan de geldende regels. Het voorstel van het CDA om de besluitvorming over Odijk West voor de tweede keer uitstellen, werd door 3 van de 4 leden afgewezen. Het argument van het CDA dat inwoners de vergadering als gevolg van de gewijzigde aanvangstijd wellicht niet volledig zouden kunnen volgen, werd niet overgenomen. Inwoners kunnen immers te allen tijde de vergadering terugzien en de inspraak was al geweest. In plaats van dit democratisch genomen besluit te respecteren, koos het CDA vervolgens voor wegblijven.

Wij zijn van mening dat het CDA zich hiermee onttrekt aan de democratische principes van onze besluitvorming. Democratie houdt o.a. in dat je bespreekt en besluit. Als je onverhoopt in de minderheid bent, dien je het besluit te accepteren en verder te gaan. De leden van de CDA-fractie keren nu zonder enig respect de rug naar de raad, naar het college, en zeker ook naar de inwoners van onze gemeente, waaronder hun kiezers.

Volksvertegenwoordiging is een kwestie van rechten en plichten. Als gekozen volksvertegenwoordigers hebben raadsleden niet alleen het voorrecht om zonder last of ruggenspraak te beslissen over de kwesties die onze inwoners aangaan, maar ook de plicht om aan beraadslagingen en besluitvorming deel te nemen.

Helaas was donderdag geen incident, maar een nieuw dieptepunt in een zeker patroon. Al vaker zijn individuele leden van het CDA weggebleven bij raadsvergaderingen of uit commissies en werkgroepen weggelopen. Het lijkt altijd aan een ander te liggen en nooit aan het CDA. Dat kan toch niet zo zijn.Hoe teleurgesteld of oneens je het ook bent met de gang van zaken of besluit, door weg te lopen plaats je jezelf buiten de democratie. Voor ons als collega-raadsleden is daardoor de basis voor gesprek en samenwerking ernstig beschadigd. Wij zijn benieuwd hoe de CDA-fractie nu de basis voor samenwerking gaat herstellen. We roepen de CDA fractie op om daar snel en serieus mee aan de slag te gaan en ook kritisch naar zichzelf te kijken. Wij staan open voor het gesprek, bijvoorbeeld in een debat in de eerstvolgende raadsvergadering. Uiteindelijk wordt Bunnik beter van elkaars meningenhoren en gezamenlijk besluiten nemen.”
Thies van den Berg, Ralph Hallo, Frans Pouw, Astrid van der Stijl, Inge Suijker, Winny Toersen, Arie Viskil, Marijn de Vries

REACTIE VAN HET CDA

,,We lezen in het statement dat de fracties zorgen hebben over het effect voor de inwoners van het genomen besluit van vorige week donderdag. Die zorgen heeft het CDA ook, dat was te lezen in onze verklaring. In ons reglement van orde staat niet voor niets dat de aanvangstijd minimaal twee weken van te voren plaats vindt. Onze zorg is de consistentie van het volgen van de regels, het gebrek aan onderbouwing waarom voor de uitzondering gekozen is en de vraag of deze vergadering als rechtmatig beoordeeld kan worden.Wij denken ook dat het belangrijk is om met elkaar als raad in gesprek te gaan over een dergelijk ingrijpend voorval, dus daar staan we open voor.We nemen afstand van het beeld wat in het statement wordt geschetst van het CDA. Wij vullen wel degelijk onze verplichting in om zorg te dragen voor een zorgvuldig democratisch proces, wij vullen dat op een andere manier in.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie