Bijeenkomst op Buitengoed de Boomgaard, over de bouw in het stationsgebied: inwoners in gesprek met een projectleider van de gemeente.
Bijeenkomst op Buitengoed de Boomgaard, over de bouw in het stationsgebied: inwoners in gesprek met een projectleider van de gemeente. Frits Beijnink

Inwoners denken mee over stationsgebied Bunnik

11 juli 2022 om 13:07 Wonen

BUNNIK De gemeente wil woningen bouwen in het stationsgebied van Bunnik. Eerst was er sprake van 500 woningen (appartementen), maar volgens het coalitieakkoord van P21 en D66 moeten dat er 1000 worden. Op 6 juli konden inwoners meepraten over hoe dat er uit kan zien.

door Frits Beijnink

Naast de plannen voor de Kersenweide (Odijk-West, eerst 1200, nu 2200 woningen) gaat de gemeente concrete plannen ontwikkelen voor het stationsgebied. De eerste stap is het opstellen van een ‘gebiedsvisie’, een schets waarin duidelijk wordt waar en wat er gebouwd wordt. Die visie moet begin volgend jaar klaar zijn en wordt daarna uitgewerkt in een ontwerp, dat de basis vormt voor afspraken met marktpartijen (grondeigenaren, projectontwikkelaars).

INLOOPMIDDAG Bunniks Nieuws was aanwezig op de middag op Buitengoed de Boomgaard langs de A12. Medewerkers van architectenbureaus en gemeente gingen in gesprek met inwoners, aan de hand van maquettes en talloze voorbeelden van mogelijke bouwvormen. Ook belangrijk: wat betekenen 1000 nieuwe woningen met zo’n 2000 bewoners voor de kern van Bunnik, waar kunnen de nieuwe inwoners recreëren (ten zuiden van de A12?) en wat betekent dat voor het omliggende landschap? Het leverde vaak geanimeerde gesprekken op.

REGIOPOORT De gemeente ontwikkelt niet zelfstandig een visie op woningbouw maar doet dat in een samenwerkingsverband van zestien Utrechtse gemeenten (U16). In het plan van de U16 is sprake van regiopoorten: „nieuwe stedelijke woon- en werkmilieus bij OV-hubs met stad, regio en landschap binnen handbereik.” Bunnik, en dan met name het gebied rond het station, is zo’n regiopoort. Naast nieuwbouw in de vorm van appartementencomplexen kunnen bestaande kantoorgebouwen geschikt worden gemaakt voor bewoning. Uit het plan van de U16: „De verstedelijking kenmerkt zich in ieder geval door dichtheden die hoger zijn dan gebruikelijk in deze kernen. Dit sluit aan bij de behoefte die er in deze kernen leeft om te bouwen voor doorstroming en voor starters op de woningmarkt. Het sluit ook aan bij de visie op mobiliteit door het organiseren van nabijheid, belangrijk om meer fietsgebruik te stimuleren, functiemenging en intensief gebruik van OV-knooppunten.”

NIEUWSBRIEF Op de homepage van de website van de gemeente kunnen inwoners op de hoogte blijven van alle nieuwbouwprojecten. En inwoners kunnen zich voor een nieuwsbrief voor dit project aanmelden met een mailtje naar stationsomgeving@bunnik.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie