Amelisweerd, A27
Amelisweerd, A27 Rob Huibers

Verbreding A27 Amelisweerd mogelijk van tafel, regio moet met alternatief komen

15 december 2021 om 14:20 Verkeer en vervoer

UTRECHT De omstreden verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd in Utrecht gaat mogelijk niet door. Dat blijkt uit het regeerakkoord van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie. 

Het nieuwe kabinet is bereid om van de plannen af te zien, als er een goed alternatief ligt. ,,We bezien in overleg met de regio of een door de regio voorgestelde alternatieve invulling van de A27/Amelisweerd binnen de bestaande bak de bereikbaarheidsproblematiek op gelijkwaardige wijze oplost”, staat in het akkoord.

Ontsluiting van nieuwe woongebieden in de regio (Rijnenburg) via Openbaar Vervoer en auto moet wel onderdeel zijn van het alternatief. ,,Als dit het geval is, wordt het voorstel van de regio overgenomen. Zo niet, dan wordt het lopende besluitvormingsproces voortgezet”, schrijft de nieuwe coalitie. 

BELADEN ONDERWERP De verbreding van de snelweg bij Amelisweerd is al decennia een beladen onderwerp. Er is met name veel weerstand tegen het kappen van bomen. 

,,Na jarenlange strijd door Utrechters, heeft Amelisweerd eindelijk weer een toekomst”, reageert D66 in Utrecht. ,,Het nieuwe kabinet staat open voor de keus van de regio: de A27 niet verbreden, maar de drukte oplossen binnen de bestaande snelwegbak. Zonder bomen te kappen.”

HOOP ,,Dat geeft hoop voor Amelisweerd, na al die jaren protest en verzet uit onze stad”, reageert de Utrechtse PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth. ,,Het wordt wel op de regio afgewenteld: zoek een oplossing, anders asfalt. En het wordt gekoppeld aan ontsluiting Rijnenburg. Van groot belang voor betaalbaar wonen in Utrecht. Hoog tijd dat Utrecht eindelijk echt gaat meewerken aan woningbouw in de polder Rijnenburg.”

,,Heel fijn dat dit in het regeerakkoord terecht is gekomen. Complimenten aan alle lobby en protest”, aldus GroenLinks in De Bilt. 

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie