Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
Column

Bijlo’s BunniksBlik: Verbreding

22 december 2021 om 15:00 Column

Wat? Stond dat er echt, in het coalitieakkoord dat het oude/nieuwe kabinet na 271 dagen formeren presenteerde? Ik las het nog een keer. Ja, het stond er echt.

“We bezien in overleg met de regio of een door de regio voorgestelde

alternatieve invulling van de A27/Amelisweerd binnen de bestaande bak de

bereikbaarheidsproblematiek op gelijkwaardige wijze oplost. Ontsluiting via (hoogwaardig) OV en auto van nieuwe woongebieden in de regio (m.n. Rijnenburg) is daar onderdeel van. Als dit het geval is, wordt het voorstel van de regio overgenomen. Zo niet, dan wordt het lopende besluitvormingsproces voortgezet.”

Dus, concludeerde ik voorzichtig, twaalf jaar actie voeren maakt soms licht wantrouwig, dus het Haagse blinde geloof in asfalt is langzaam aan het verdwijnen? Begint men te zien dat draagvlak meer is dan asfalt onder autobanden? Heeft men uiteindelijk toch iets begrepen van onze argumenten tegen dit krankzinnige, geld verslindende, natuur vernietigende plan?

Het lijkt er verdacht veel op. Maar, pas op voor dat “zo niet.” In dat “zo niet” hoor je de schoolmeester die je een zware straf kwijtscheldt op voorwaarde dat je heel, heel, heel goed je stinkende best gaat doen. En zo niet, dan weet je wat er gaat gebeuren jongetje, en dan ga je niet zitten huilen, het is aan jou.

Okee regio, dit geschreven zijnde, het is aan ons. Laten we de handen ineen slaan en deze kans grijpen. We zijn al een heel eind, de Kerngroep Ring Utrecht liet al een rapport maken waarin een goed onderbouwd alternatief staat voor de verbreding van de A27. Dat kost veel minder geld, spaart het landgoed en levert toch extra rijstroken op en minder lawaai, omdat de maximumsnelheid wordt verlaagd naar 80 km per uur.

Laat dat rapport de basis zijn voor ons “zo wel.” Wij zullen Den Haag laten zien dat we samen die ellendige verbreding van die weg weg kunnen krijgen. Ruim baan is geen oplossing voor files, ruimte zoeken binnen de beperkte ruimte, dat moeten we doen.

Ik wens iedereen, ook namens alle bomen, die geduldig staan te wachten op de nieuwe lente, mooie warme dagen.

PS Steek de ondernemers die weer zo hard zijn getroffen door de lockdown een hart onder de riem.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie