Afbeelding
Wypke Zuidweg
column

Raadspraat: Huisje boompje beestje

17 november 2021 om 09:30 Politiek

M’n dochter en haar vriend zoeken een plekje om samen te wonen. In Werkhoven. Huur of koop maakt niet uit. Maar helaas … dat is onmogelijk.

De wachttijd voor een sociale huurwoning (max 750 euro) is in Bunnik 10 jaar. Je kunt je inschrijven als je 18 jaar bent en ze zijn begin 20. Dat wordt wachten. Een huis huren in de vrije sector is al helemaal buiten hun bereik.

Dan maar kopen? Schrik niet, onlangs werd in Werkhoven een huis van 60 m2 te koop gezet voor € 275.000 en verkocht voor € 287.000. Ruim € 4800 per m2 en ver boven de gemiddelde m2 prijs in onze regio. En over dat biedsysteem nog maar niet te spreken.

Er staan ook nieuwe eensgezinswoningen (130 m2) te koop in Werkhoven. De goedkoopste zou € 420.000 k.k. gaan kosten. Nu ze echt de markt op gaan, kosten ze €460.000 k.k. (€ 3538 per m2).

Maar wat moet er gebeuren en wat kan de raad doen? Aan welke knoppen kunnen we draaien?

Den Haag kan de verhuurderheffing en de hypotheekrenteaftrek afschaffen. Huurkoop-constructies kunnen helpen. Het biedsysteem moet transparant worden. Zoals op marktplaats, waar je ziet wat de ander geboden heeft. Makelaars moeten dat doen.

De gemeente kan leegstaande kantoren en winkels ombouwen. Flex- en tijdelijke woningen realiseren. Doorstroom van huur naar koop bevorderen en ouderen daarbij helpen. Het makkelijker maken om grote huizen en boerderijen te splitsen. Meer bouwen en goedkope kavels beschikbaar stellen voor jonge starters om huizen op te bouwen of tiny houses. Probleem is dat onze gemeente weinig eigen grond heeft. Wel kan de gemeente meewerken aan de wens van boeren om hiervoor hun erf of land beschikbaar te stellen.

Van belang is om ons vooral te beschermen tegen beleggers die ‘onze’ huizen opkopen en ze vervolgens tegen enorme bedragen verhuren of direct doorverkopen voor nog veel meer geld. Dit gebeurt ook in Bunnik en drijft de prijzen enorm op. De gemeente kan dit tegengaan maar doet dit nog niet.

Hier gaat P21 zich de komende maanden hard voor maken. Moties voor een anti-speculatiebeding en zelfbewoningsplicht zijn in de maak.

Word lid van P21 en/of kom in de raad en help ons mee om dit probleem op te lossen. Mail naar w.zuidweg@bunnik.nl

Wypke Zuidweg

P21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie