Frans Pouw
Frans Pouw Frans Pouw

Reactie Liberalen op breuk met coalitiepartner P21

2 november 2021 om 20:22 Politiek

ODIJK Fractievoorzitter van De Liberalen Frans Pouw hoorde vanmiddag via een mail van de griffier dat P21 besloten heeft de samenwerking in de coalitie stop te zetten. P21 liet dit in een persverklaring weten. Sinds de motie van afkeuring van afgelopen donderdag en het vertrek daarop van P21 wethouder Heijmerink is er geen contact meer geweest tussen P21 en De Liberalen. Een reactie van Frans Pouw op deze ontwikkeling. 

door Kuun Jenniskens

,,Voor ons had Heijmerink niet hoeven opstappen”, zegt Frans Pouw. ,,En voor ons had er ook geen breuk in de coalitie hoeven te komen. Voor mij was er dus geen aanleiding om contact te zoeken hoe we ervoor staan.”

Hebben jullie met deze motie van afkeuring bewust coalitiepartner P21 in een moeilijk parket gebracht? ,,We hebben zorgvuldig gekozen voor dit instrument en daarom dus niet voor een motie van wantrouwen. We wilden een gele kaart afgeven, maar geen rode kaart. Dat een wethouder dan toch de conclusie trekt te moeten vertrekken, is alleen maar jammer.”

Frans Pouw legt uit dat het gaat om wat Heijmerink wel - en vooral ook niet - gedaan heeft in het RES dossier. ,,Dat keuren wij af, vandaar een motie van afkeuring. Uit zorgvuldigheidsoverwegingen hebben we eerst vragen gesteld, om de wethouder een kans te geven met een goede uitleg te komen. Daarna bleken voor drie fracties de antwoorden onbevredigend - dus dienden we de motie in.” 

Dat de samenwerking nu tot een einde komt had voor De Liberalen niet gehoeven. Pouw: ,,Alleen over de invulling en de haast verschillen we van mening met P21. Je hoeft het niet op alle punten eens te zijn. Op het energiedossier waren we het wel vaker oneens.” Bunniks Nieuws schreef eerder een artikel over hoe windmolens de verhoudingen binnen de coalitie op scherp zetten. 

Pouw is blij dat P21 in haar verklaring heeft opgenomen dat de P21-fractie beide zittende wethouders zal blijven steunen. Pouw heeft vanmiddag contact gehad met het college: ,,Het college vindt dat ook heel fijn. Zij zijn bereid om er een tandje bij te zetten, daar zijn wij verheugd over.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie