Burgemeester Ruud van Bennekom
Burgemeester Ruud van Bennekom Gemeente Bunnik

Geen integriteitsonderzoek naar bestuurders rondom project De Hoenderik, verkenning wordt niet openbaar gemaakt

11 maart 2021 om 08:00 Politiek

ODIJK Burgemeester Van Bennekom gaat geen onderzoek instellen naar de integriteit van bestuurders rondom het project De Hoenderik. Er zijn geen aanwijzingen van onjuist of niet integer handelen, aldus de gemeente. Dat maakte de gemeente woensdag bekend op haar website. Het rapport waarin dit staat, wordt niet openbaar gemaakt. Daar zijn niet alle fracties het mee eens.

door Agnes Corbeij

In opdracht van het college voerde Albertine van Vliet een verkenning uit om advies te geven over het al dan niet instellen van een onderzoek. Op haar website zegt de gemeente daarover: ,,Mevrouw Van Vliet concludeert uit haar verkenning dat zij geen aanwijzingen van onjuist of niet integer handelen heeft gevonden en adviseert daarom om geen onderzoek in te stellen. De burgemeester volgt dit advies op en zal zelf geen onderzoek instellen.” Het rapport van Van Vliet wordt niet openbaar gemaakt. Daarover zegt de woordvoerder: ,,Daar heeft de burgemeester bewust voor gekozen. Je komt al snel in de persoonlijke levenssfeer van mensen en dat vraagt om zorgvuldigheid.” 

MONDDOOD Daar is het CDA het niet mee eens. Het verzoek voor een integriteitsonderzoek kwam in eerste instantie van het CDA, de andere partijen vonden een dergelijk onderzoek niet nodig. De oppositiepartij laat zich over de beslissing het rapport niet openbaar te maken zeer kritisch uit en stelt zelfs dat de raad hiermee ‘monddood’ gemaakt wordt. De gemeenteraad kreeg de verkenning op vrijdag 5 maart toegestuurd, onder de voorwaarde hier vertrouwelijk mee om te gaan.  

Op haar website stelt het CDA: ,,Waarom moet dit geheim blijven? Toch alleen als je wat te verbergen hebt? Nu blijven alle ingewikkelde vragen over integriteit en het handelen van het college zonder antwoord. Ruimte voor speculatie.” Het CDA ziet dit als een gemiste kans. ,,Aangebrachte beschadigingen blijven bestaan, het college “beschermt” alleen zichzelf. Wij kunnen als fractie geen echt onderzoek doen. Openbaar maken van vertrouwelijke of geheime informatie is ook strafrechtelijk verwijtbaar. We zijn dus monddood.”

NIET ZO SPANNEND Ook P21 begrijpt niet waarom dit rapport vertrouwelijk moet blijven. Fractievoorzitter Inge Verhoef: ,,Uit de verkenning blijkt duidelijk dat er geen nader onderzoek nodig is. Wij vinden dat dat advies openbaar mag worden. Het is niet zo spannend allemaal.” 

De Liberalen en Bunniks Belang zien dit probleem niet en begrijpen de keuze van Van Bennekom. Arie Viskil, fractievoorzitter van Bunniks Belang: ,,Uit de verkenning van Van Vliet blijkt dat er geen enkele aanleiding is om te twijfelen aan de integriteit van bestuurders. Dus is er geen reden voor een onderzoek. In de verkenning worden aanbevelingen gedaan, die kunnen herleiden naar mensen. Om hen niet te beschadigen, wordt dit niet openbaar gemaakt. Die zijn ook niet relevant voor een eventueel onderzoek.”

VERTROUWEN Ook Frans Pouw, fractievoorzitter van De Liberalen, staat achter de beslissing van Van Bennekom om het rapport van Van Vliet niet openbaar te maken. ,,Van Bennekom heeft zich door externen laten adviseren over het wel of niet openbaar maken van dit rapport. Daaruit kwam de conclusie dat het het beste is om dat niet te doen, omdat anders mensen daar last van kunnen krijgen. Wij vertrouwen op de zorgvuldigheid van de burgemeester.”

Pouw vindt het rapport van Van Vliet overtuigend. ,,Er blijkt uit dat er geen informatie is achtergehouden en niks verkeerds is gebeurd. Vooraf vonden wij een integriteitsonderzoek al niet nodig.” Dat het CDA spreekt van het overeind blijven van ‘aangebrachte beschadigingen’, begrijpt Pouw niet. Volgens hem is juist het CDA de veroorzaker van die schade. ,,Als je een aanzet geeft voor die schade en vervolgens wil je zaken openbaar maken om die schade te herstellen, wat wil je dan eigenlijk?” 

Inge Verhoef ziet niet in hoe het rapport mensen zou kunnen beschadigen. ,,Zoals gezegd, wat erin staat, is niet zo spannend. Maar als Van Bennekom die conclusie trekt, is dat zijn goed recht.”

PROTOCOL In het nieuwsbericht op de gemeentelijke website staat dat Van Bennekom wel een aantal acties wil ondernemen om de bestuurlijke integriteit in zijn algemeenheid te bevorderen. Zo moeten de gedragscodes voor raadsleden en collegeleden op het gebied van integriteit worden geactualiseerd, dat is in 2013 opgesteld. Ook moet er een protocol komen voor de behandeling van integriteitsmeldingen, omdat dat er nog niet is. Ten derde komt er in het najaar een bijeenkomst voor gemeentebestuurders over het onderwerp ‘integriteit en morele oordeelsvorming’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie