Rechtspraak Midden Nederland
Rechtspraak Midden Nederland Rechtspraak Midden Nederland

Bestuurder twee jaar nadien schuldig verklaard aan veroorzaken dodelijk ongeluk in Werkhoven

2 maart 2021 om 11:00 Rechtbank

WERKHOVEN De man die op 7 februari 2019 een 18-jarige vrouw van achteren aanreed op de parallelweg van de N229 in Werkhoven, is vorige week door de rechter schuldig verklaard aan het veroorzaken van een gevaarlijke situatie in het verkeer en is veroordeeld tot onder meer het uitvoeren van 60 uur taakstraf. De 18-jarige vrouw uit Werkhoven overleed destijds aan haar verwondingen.

door Agnes Corbeij

De bestuurder van de bestelbus, een destijds 75-jarige man uit hetzelfde dorp, had sinds het ongeluk verschillende verklaringen afgelegd over de aanleiding van het ongeluk. Dit werd hem aangerekend door de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM). ,,Verdachte heeft veel verschillende verklaringen afgelegd. Uiteindelijk is er maar één aannemelijke verklaring: de verdachte weet het niet, want hij heeft niet op de weg gelet. Daardoor heeft hij het slachtoffer aangereden en daardoor is zij overleden.”

De verdachte zei hier zelf over: ,,De officier heeft gelijk. Ik weet het gewoon niet. Ik ben er dagelijks naar op zoek, ik zou graag willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

VERKLARINGEN Ook nam de officier het zwaar op dat een van de verklaringen van de verdachte was dat de vrouw voor de auto sprong. ,,Deze verklaring is heel belastend geweest voor de familie van het slachtoffer.” De rechter nam dit over voordat zij het vonnis uitsprak: ,,De wisselende verklaringen zijn duidelijk kwetsend geweest. Het is verschrikkelijk dat de familie met al deze verzonnen scenario’s werd geconfronteerd, waar achteraf gezien duidelijk geen sprake van was.”

Ook werd door het OM benoemd dat de bestuurder over de parallelweg reed, die alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer. De bestuurder verklaarde in tegenstelling tot eerdere verklaringen dat hij fruit had willen halen bij het fruitstalletje dat daar aan de weg staat. De bestuurder verklaarde tijdens de zitting dat hij zich onderweg bedacht. Ook zei hij: ,,Ik was er voorbij voordat ik het wist.” De officier van justitie zag dit als bevestiging van het feit dat hij niet had zitten opletten.

ONDERZOEK Uit technisch onderzoek bleek volgens het OM dat de bestuurder op de bewuste avond honderd meter voor zich kon zien en de vrouw had moeten zien, zelfs als ze stil stond en donkere kleding droeg. Ze droeg lichte spijkerstof op de avond van het ongeluk. Ook gaf de officier aan dat er geen plassen op de weg lagen.

De advocaat van de bestuurder pleitte voor vrijspraak. ,,Mijn cliënt had niet gedronken, geen drugs gebruikt en hij reed niet te hard. Hij had op zich goed zicht, maar geen prima zicht. Mijn cliënt vraagt zich nog elke dag af hoe dit heeft kunnen gebeuren. In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje, hier valt niemand iets te verwijten.”

TAAKSTRAF Daar was de rechter het niet mee eens. De rechter nam de eis van de officier van justitie bijna geheel over. De bestuurder is veroordeeld tot het uitvoeren van 60 uur taakstraf. Als hij deze niet uitvoert, moet hij 30 dagen in hechtenis. Daarnaast kreeg hij een rijontzegging voor twee maanden. De Officier wilde deze onvoorwaardelijk, maar omdat het al twee jaar geleden is, maakte de rechter daar voorwaardelijk van, met een proeftijd van twee jaar.

Als laatste had de zus van het slachtoffer een vordering geëist, wegens studievertraging. De rechter vond deze aanvraag goed onderbouwd en achtte bewezen dat er een causaal verband bestond tussen de studievertraging en het ongeluk. Daarom werd verdachte veroordeeld tot betalen van deze vordering.

GEEN HOGER BEROEP De ouders en zus van het slachtoffer waren aanwezig bij de zitting. Voor hen was het een hele emotionele dag. De rechtszaak heeft lang geduurd. Door corona werd de zaak twee keer uitgesteld. De bestuurder en zijn advocaat gaven na de zitting bij de familie aan dat ze niet in beroep zullen gaan tegen het oordeel van de rechter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie