Ook tijdens het tweede Open Huis over het Eikenpad lieten tegenstanders zich horen.
Ook tijdens het tweede Open Huis over het Eikenpad lieten tegenstanders zich horen. Agnes Corbeij

Groen licht lijkt in zicht voor fietspad over het Eikenpad

11 februari 2021 om 22:19 Politiek

BUNNIK Een meerderheid van de raad lijkt van plan begin maart in te stemmen met het verzoek van het college om door te kunnen gaan met de plannen voor de aanleg van het fietspad door het Eikenpadplantsoen. Dit bleek vanavond tijdens het Open Huis over dit onderwerp, waarbij zes aanwonenden hun tegenstem lieten horen. 

door Agnes Corbeij

De wens voor een fietspad door het Eikenpadplatsoen speelt al vele jaren en kwam in december voor de derde keer in de geschiedenis aan bod bij de gemeenteraad in Bunnik. Vele insprekers meldden zich om zich uit te laten over de plannen, zowel voor- als tegenstanders. In januari belegde wethouder Dekker een digitale informatieavond, waarop zij alle vragen van insprekers beantwoordde. 

TEGENSTANDERS Niet voor iedereen waren deze antwoorden bevredigend. Zes van hen kwamen vanavond nogmaals hun kant van de zaak belichten. Allen wonen zij aan het Eikenpad en zijn zij tegen de aanleg van dit fietspad. Zij wezen onder meer op het ontbreken van nut en noodzaak van dit project, het gebrek aan onderbouwing van de cijfers en het gebrek aan onderzoek naar alternatieve routes. 

Wethouder Dekker zei het perspectief van de insprekers te begrijpen, maar verwees ook meteen naar het besluit van de gemeenteraad in 2017 om te groeien als gemeente, om de dorpen vitaal te houden. ,,Daarom is mobiliteit belangrijk, zeker ook de fietsmobiliteit.” 

WEST-VARIANT Alleen het CDA zegt tegen de plannen te zijn. ,,Wij zouden graag zien dat de variant langs het westen van Bunnik beter onderzocht wordt. Waarom zouden we nu een voorwaardelijk besluit nemen, als we ook eerst gedegen onderzoek kunnen doen?” 

Het voorwaardelijke aan dit besluit van de raad zit hem erin dat het college pas echt plannen kan maken als de akker achter de Gildenring aangekocht kan worden. Thies van den Berg (De Liberalen) vroeg zich af wat er zou gebeuren als dit niet zou lukken. Dekker: ,,Dan wachten we tot het wel kan. Er zijn geen alternatieve routes.”

COMPENSATIE Sterk (P21) zei in te willen stemmen met de voortgang van de plannen, onder voorwaarden. Een van zijn voorwaarden was dat het verlies aan groen gecompenseerd zou worden in de aangekochte akker. ,,Dat zou betekenen dat de gemeente misschien meer grond moet kopen.” Dekker liet weten dat aan compensatie gedacht wordt. ,,Als we meer grond kunnen aankopen, zullen we kijken of we groen kunnen compenseren.”     

De gemeenteraad besluit op 4 maart of het college met de planvorming verder kan. Afgaand op de discussie van vanavond wordt het antwoord van de raad waarschijnlijk ‘ja’. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie