Het Open Huis van 8 oktober 2020 via live stream, met René Walburgh Schmidt, ex-wethouder en projectontwikkelaar op de rug gezien aan het woord.
Het Open Huis van 8 oktober 2020 via live stream, met René Walburgh Schmidt, ex-wethouder en projectontwikkelaar op de rug gezien aan het woord. Agnes Corbeij

Onderzoek naar Hoenderik wordt tot op heden achter de schermen uitgevoerd

4 maart 2021 om 09:16 Politiek

BUNNIK/ODIJK Het onderzoek over de handelswijze van betrokken bestuurders in het dossier ‘Hoenderik’ vindt tot nu toe achter de schermen plaats. Er werd een ‘verkenning’ uitgevoerd, zoals de gemeente dit noemt, naar de vraag of er een onderzoek moet komen. Of de informatie uit deze verkenning naar buiten komt, is niet bekend.

door Agnes Corbeij

De woningbouwplannen in Bunnik naast kasteel Cammingha, het project heette Plan Hoenderik, schudde de relaties binnen de Bunnikse politiek behoorlijk op de afgelopen jaren. Tijdens de behandeling van de plannen in de gemeenteraad op 8 oktober 2020 werden (voormalig) bestuurders over en weer beschuldigd van integriteitskwesties. 

ONDERZOEK Het bouwplan kreeg geen meerderheid van de raad en is dus na negen jaar van tafel. Toch is het dossier nog niet helemaal gesloten. Oppositiepartij CDA verzocht het college een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van betrokken bestuurders. Daarop heeft het college Albertine van Vliet aangetrokken om een verkenning te doen naar de vraag of er een onderzoek moet komen. 

Albertine van Vliet is een bekende politica in de regio. Zij was onder meer (tijdelijk) burgemeester in Amersfoort, Ronde Venen, Bussum, Enkhuizen en Gooise Meren en twee jaar geleden nog tijdelijk burgemeester in Wijk bij Duurstede, voordat de huidige burgemeester werd aangesteld. Voor de verkenning voerde zij in januari gesprekken met raadsleden, de griffier, de burgemeester en de gemeentesecretaris.  

BESPROKEN Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten: ,,Die verkenning is afgerond en mevrouw van Vliet heeft haar bevindingen besproken met de fractievoorzitters. Dit is allemaal nog in een vertrouwelijke fase. De burgemeester buigt zich over de aanbevelingen van mevrouw Van Vliet.” 

Het rapport werd begin februari met de betrokkenen besproken. het CDA zegt op haar site te verwachten dat Van Bennekom de verkenning op korte termijn openbaar maakt. De woordvoerder van de gemeente: ,,De burgemeester verwacht na deze week te laten weten wat hij met het advies van Mevrouw Van Vliet doet en wat de vervolgstappen zijn.”  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie