Afbeelding
Foto door Adrian Gordon via Unsplash

Zelf lenzen bestellen als je een cilinderafwijking hebt

26 februari 2024 om 13:59 Partnercontent

Draag je contactlenzen, maar zie je alsnog wazig? Of zie je kleine details niet goed, heb je vaak vermoeide ogen of kun je niet goed zien in het donker? Misschien heb je last van astigmatisme: een veelvoorkomende oogafwijking die makkelijk te corrigeren is met contactlenzen of een bril.

Oogartsen weten niet zeker wat de oorzaken van astigmatisme zijn. Maar het houdt in dat je hoornvlies niet helemaal rond is, maar een onregelmatige kromming heeft. Als je naar een opticien gaat, dan zijn jouw bril en lenzen vast goed op deze cilindrische afwijking afgestemd. Als je zelf je lenzen koopt en merkt dat je wazig ziet, kan het de moeite waard zijn om je ogen te laten controleren door een oogarts of opticien.

Heb ik astigmatisme?

Heb je last van de eerder genoemde symptomen? Of merk je dat je lenzen niet lekker zitten? Reguliere lenzen zijn ontworpen voor mensen met ronde ogen, zonder cilinderafwijking. Als jouw lenzen niet goed op je oogbol blijven zitten, kan dat een teken zijn dat je astigmatisme hebt. 

De enige manier om erachter te komen of je astigmatisme hebt is om je ogen te laten testen door een specialist. Oogartsen en opticiens hebben meetapparatuur waarmee zij kunnen zien of je astigmatisme hebt en welke correctie je nodig hebt. 

Lenzen met cilindercorrectie

Lenzen met een cilinder zorgen ervoor dat je ogen op de juiste manier gecorrigeerd worden. Deze correcties zijn heel nauwkeurig en verschillen sterk van persoon tot persoon. Blijk je inderdaad een cilindercorrectie nodig te hebben in je contactlenzen en ben je gewend om lenzen te kopen bij een drogisterij? Helaas zijn lenzen met een cilindercorrectie zo persoonlijk, dat deze niet bij de Kruidvat of Hema te koop zijn. 

Als je gewend bent aan de prijs van lenzen bij een drogist, kan het een groot verschil zijn om lenzen bij een opticien te kopen. Zelf lenzen bestellen is dan misschien een goede optie voor je. 

Is zelf lenzen bestellen wel veilig?

Veel mensen vragen zich af of het wel veilig is om zelf je lenzen te bestellen in een online webshop. Als je gewend bent om je lenzen te kopen bij een drogist weet je inmiddels dat je prima zelf lenzen kunt kopen. Ook als je last hebt van astigmatisme kun je veilig zelf lenzen kopen, voor een voordelige prijs. Het is dan echter wel belangrijk dat je een voorschrift gebruikt van de specialist. Met een voorschrift voor contactlenzen koop je lenzen die precies afgestemd zijn op wat jouw ogen nodig hebben. 

Voor mensen met astigmatisme bestaan er zelfs speciale soorten contactlenzen. Bijvoorbeeld de Acuvue Oasys for Astigmatism. Dit zijn zachte lenzen met een cilinder met een speciaal ontwerp waardoor de lenzen de hele dag goed op hun plaats blijven zitten. Zelf lenzen bestellen kan dus zeker, ook als je een cilindercorrectie nodig hebt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie