Afbeelding
Foto: RachelW1 via Pixabay

Zelf aan de slag met het verduurzamen van je woning

4 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Je woning verduurzamen is een onderwerp dat bij veel huiseigenaren hoog op de agenda staat. Niet dat ze in alle gevallen even enthousiast zijn. Want wat moet er allemaal gebeuren en wat moet dat allemaal gaan kosten? Vooral dat laatste baart veel mensen zorgen. Ramingen van de totale kosten komen al snel uit op enkele tienduizenden euro’s. Veel mensen met een koophuis kunnen dit soort bedragen niet opbrengen. Gelukkig komt de overheid met diverse subsidieregelingen om de kosten te drukken. Maar dan nog is het de vraag of de ambities van de overheid gehaald gaan worden. Met name de tijdsplanning voor bepaalde punten op de agenda zorgt bij huiseigenaren soms voor slapeloze nachten.

Isoleren is een must

Als het aan de overheid ligt gaan we in ieder geval massaal ons huis laten isoleren. Woningcorporaties zijn al enkele jaren bezig met het isoleren van huurwoningen. Vooral huizen uit de jaren voor 1980 zijn vaak niet goed geïsoleerd. Door het aanbrengen van spouwmuur- en dakisolatie wordt veel energie bespaard. Ook het isoleren van de vloer kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Het grote voordeel is dat je als huiseigenaar dit niet allemaal tegelijk hoeft te laten doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst de spouwmuren laten isoleren. Dakisolatie kan worden aangebracht als het dak toch aan vervanging toe is of als je besluit om een dakkapel of een groot dakraam te laten plaatsen. Vloerisolatie is het meest ingrijpend en kostbaar. De vloer kan van onderaf of van bovenaf worden geïsoleerd. Dit is mede afhankelijk van het soort vloerbedekking en of er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming.

Wat als isoleren niet mogelijk is?

Soms is isoleren niet mogelijk. Vooral oude woningen vormen op dit punt een probleem. Ze hebben vaak geen spouwmuur en ook dak- en vloerisolatie kan problematisch zijn. Als je dan wilt overstappen op een elektrische warmtepomp of op een warmtenet dan is de kans groot dat je het huis niet goed warm kunt stoken in de winter. Dit kun je oplossen met infraroodverwarming. De panelen kun je plaatsen op die plekken waar je extra warmte wilt, zoals bijvoorbeeld in de woonkamer. Het voordeel is ook dat je de verwarming in andere ruimtes uit kunt laten omdat je daar toch niet bent. Infrarood panelen zijn vaak voordeliger dan de gasgestookte cv 1 of 2 graden hoger zetten. Daarnaast zijn ze meer effectief.

Wat heb ik nodig om te verduurzamen?

Als je zelf aan de slag gaat met verduurzamen dan heb je materialen nodig en goed gereedschap. Bij Klusaanbieding.nl kunnen ze je op dat punt prima helpen. Laat je altijd goed informeren over te gebruiken materialen en welk gereedschap het beste is. Zo voorkom je een miskoop en daardoor extra kosten en extra werk. Isolatiemateriaal moet in principe enkele jaren mee kunnen gaan. Gereedschap zoals een boormachine, zaagtafel of schroefboor moeten langer meegaan dan één klus. Bovendien moet je er onder alle omstandigheden veilig mee kunnen werken.

Maak een planning voor de verduurzaming

Het is echt niet nodig dat je je huis binnen een maand volledig hebt verduurzaamd. Je kunt dit uitspreiden over meerdere jaren. Zo kun je ervoor zorgen dat je de benodigde financiële middelen beschikbaar hebt. Als je geen geld hoeft te lenen scheelt dat natuurlijk rente. Let er ook op dat je voor bepaalde werkzaamheden subsidie kunt aanvragen. Hiervoor kun je een aanvraag indienen bij de gemeente. Let er op dat je bij je aanvraag de facturen of aankoopbewijzen moet kunnen overleggen. Omdat je de investering in isolatie terugverdient door lagere stookkosten is het natuurlijk sowieso een goede zaak om hierover na te denken. Bovendien krijgt de woning een hoger energielabel. Dit is gunstig bij verkoop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie