Afbeelding
Foto: Pixabay

Voor een uitje met de familie even snel een zelftest uitvoeren

Partnercontent

Het lijkt steeds gebruikelijker te worden om kort voor een uitje met de familie of vrienden een zelftest uit te voeren. Men wil het risico niet lopen familieleden te besmetten met het coronavirus. Nu het buiten kouder wordt en de eerste sneeuwvlokken gevallen zijn, ligt een verkoudheid op de loer. Wanneer is er sprake van een verkoudheid en wanneer van een besmetting met het coronavirus? Je wilt niet bij iedere verstopte neus direct een aantal dagen in quarantaine moeten of een afspraak moeten maken met een GGD-locatie. Immers, in veel gevallen is er geen sprake van een besmetting met COVID19.

Zelftest ideale oplossing bij een verkoudheid

Wanneer er nog geen sprake is van duidelijke klachten gerelateerd aan het coronavirus, is met een zelftest niet altijd met zekerheid te zeggen of je besmet bent geraakt of niet. Een zelftest werkt voornamelijk goed, wanneer deze klachten er al zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn de verkoudheid en kortademigheid die vaak voorkomen bij een besmetting met het coronavirus. Mocht na het gebruik van een zelftest blijken dat je besmet bent, dan kun je ter controle een afspraak maken met een GGD-locatie in de buurt om een extra test uit te voeren. Zo weet je zeker of je de komende dagen in quarantaine moet zitten. Logischerwijs is het onverstandig om bij een positieve zelftest eerst naar een uitje of bijvoorbeeld de supermarkt te gaan. Blijf tot de uitslag van de GGD coronatest thuis.

Niet langer mogelijkheid om gratis zelftesten aan te vragen

Afgelopen zomer werd ieder Nederlands huishouden de mogelijkheid geboden om een gratis zelftest aan te vragen. Op deze manier kon je jezelf gratis laten testen, voordat je naar een uitje met vrienden of familie ging. Helaas wordt die optie momenteel niet meer geboden en ben je zelf verantwoordelijk voor de bekostiging van de zelftesten. Een uitzondering hierop zijn docenten in het basisonderwijs. Zij krijgen een doos met zelftesten aangeboden via hun werkgever, daar het onderwijs al enige tijd een belangrijke bron van besmettingen met het coronavirus is. Ook leerlingen kunnen wekelijks een aantal zelftesten krijgen via hun docent. Het wordt sterk aangeraden om kinderen in ieder geval tweemaal per week te testen op een besmetting met het coronavirus.

Mogelijkheid om zelftesten online te bestellen

Drogisterijen in de buurt hadden de afgelopen weken te maken met een groot tekort aan zelftesten. Het was erg lastig om de zelftesten nog in een fysieke winkel te kopen. Oplossing hiervoor is het online bestellen van de zelftesten. Er zijn verschillende webwinkels waar je direct een grote doos met zelftesten kunt bestellen. Des te meer zelftesten je bestelt, des te goedkoper dit ook per zelftest is. Het kan een goede reden zijn om de zelftesten samen met buren of familie te bestellen.

Instructie voor een zelftest meegeleverd 

Vaak wordt er een instructie met de zelftesten meegeleverd. Het uitvoeren van een zelftest is niet ingewikkeld. Daarbij hoeft het stokje minder diep in de neus gestoken te worden, dan dat op een GGD-locatie gebeurt. 

advertentie