Rob van Mourik en Manuela Smit zijn actief geworden bij P21.
Rob van Mourik en Manuela Smit zijn actief geworden bij P21. Agnes Corbeij

Vrijwilliger in beeld: Jongeren actief in de lokale politiek

2 maart 2021 om 12:30 Maatschappelijk

Het jaar 2021 is landelijk uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. In deze rubriek vertellen vrijwilligers wat ze doen en waarom.

BUNNIK Het jaar 2021 is landelijk uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. In onze gemeente zetten wekelijks honderden mensen zich in voor een ander. In deze rubriek, ‘Vrijwilliger in beeld’ vertellen de vrijwilligers wat ze doen en waarom. Twee weken geleden vertelde Mats Rekswinkel over zijn werk bij Reinaerde. Vandaag vertellen studenten Manuela Smit (20) en Rob van Maurik (19) wat zij doen voor de lokale politiek.

Agnes Corbeij

Manuela Smit is 20 jaar, studeert journalistiek en is lid van Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks en is lid van het bestuur van GroenLinks in Bunnik. Ze woont nu een jaar in een studentenhuis in Bunnik. Rob van Maurik woont ook in Bunnik, studeert economie en is lid van de PvdA. Ze zijn beiden sinds kort actief bij de lokale politieke partij P21, een samenvoeging van GroenLinks en de PvdA.

Beiden waren tot voor kort vooral geïnteresseerd in de landelijke politiek. Toch kwam daar verandering in. Manuela Smit: ,,Lokale politiek is laagdrempeliger. Ik hoef er niet voor naar de grote stad of naar Den Haag om actief te worden. Bovendien gaat het om je eigen gemeenschap, je kent de mensen, de buurt en de problemen.”

OMGEVING Ook Rob mistte in de landelijk politiek de link met zijn dagelijks leven. ,,Dan zit ik voor de tv en volg kamerdebatten. Hartstikke leuk, maar het gaat niet over wat er in mijn eigen woonplaats gebeurt. Ik wil graag wat voor mijn omgeving betekenen, voor de gemeente. En als je iets gedaan krijgt wat bij jouw visie hoort, dan kun je de effecten direct zien.”

De kloof tussen de politiek en de burger groeit al jaren. Er zijn dan ook niet veel jongeren actief in de lokale politiek. Manuela wil zich inzetten om jongeren actief te maken. ,,De energietransitie is hartstikke belangrijk. Heel veel jongeren maken zich zorgen over het klimaat. ... Ik voel daar een morele verplichting, ik maak me er erg veel zorgen om. Via Dwars oefenen we druk uit op mensen die het voor het zeggen hebben. Dat kan natuurlijk ook lokaal.”

OUBOLLIG Rob denkt dat de lokale politiek vaak onderschat wordt. ,,Lokale politiek wordt vaak gezien als oubollig. Dan denken ze dat het alleen maar gaat om een verkeersdrempel die twee meter opzij gelegd moet worden. Dat is natuurlijk niet zo. Het gaat echt ergens over en je hebt kennis nodig. Neem nou het Eikenpad, je moet rekening houden met de zorgen en de emoties van de omwonenden zonder het algemeen belang uit het oog te verliezen. Het zou goed zijn om er meer jongeren bij te betrekken, want het gaat tenslotte om hun toekomst.”

Beide jonge politici zijn breed geïnteresseerd. Manuela: ,,Ik vind de WMO ook heel belangrijk, en dan met name de jeugdzorg. En verder inclusiviteit, diversiteit.” Rob: ,,Ik zou me wel willen bezighouden met de mobiliteit, vooral de verbreding van de snelwegen, de omlegging van de N229 en wat dat voor gevolgen heeft voor het leefplezier van mensen thuis. En verder ben ik als econoom erg geïnteresseerd in de gemeentefinanciën.”

BUNNIK SAMEN Ben of ken jij een vrijwilliger met een mooi verhaal? Laat het weten via bunniksnieuws@bdu.nl . Ben je zelf op zoek naar vrijwilligerswerk in de gemeente Bunnik? Kijk voor de vrijwilligersvacaturebank op krachtigkrommerijn.nl of kijk op bunniksamen.nl bij Vraag & aanbod.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie