Imari de Haan aan de slag in haar eigen keuken
Imari de Haan aan de slag in haar eigen keuken Imari de Haan

Vrijwilliger in Beeld: Imari de Haan kookt bij DUO

2 februari 2021 om 08:00 Maatschappelijk

WERKHOVEN Het jaar 2021 is landelijk uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. In onze gemeente zetten wekelijks honderden mensen zich in voor een ander. In deze nieuwe rubriek, ‘Vrijwilliger in beeld’ vertellen de vrijwilligers wat ze doen en waarom. Vandaag trapt Imari de Haan uit Werkhoven de rubriek af. 

door Agnes Corbeij

Imari de Haan (50) was eigenlijk op zoek naar een wandelmaatje, maar werd uiteindelijk vrijwilliger bij DUO in Bunnik. Deze verrassende uitkomst was het gevolg van de inzet van Femke Dotman van Krachtig Krommerijn, die in een persoonlijk gesprek uitvroeg waar Imari eigenlijk naar op zoek was. 

Imari: ,,Ik woon sinds vier jaar in Werkhoven en ben graag buiten. Ik wandel dan ook graag. Aangezien ik slechtziend ben, was ik op zoek naar een wandelmaatje. Als ik samen met iemand loop die goed kan zien, is het makkelijker.” In het Bunniks Nieuws zag Imari in november de oproep bij het Centrum voor Elkaar, Krachtig Krommerijn en Bunnik Beweegt voor de Maand van de Ontmoeting.

PERSOONLIJK ,,Ik heb dat contactformulier ingevuld. Vervolgens belde Femke mij, ze wilde graag persoonlijk kennismaken. Dat werd een heel gesprek waarin zij vragen stelde over mijn hobby’s en wensen. Ik vertelde haar onder meer dat ik graag kook. Vrij snel daarna vroeg ze mij of ik de kok bij DUO (Dagcentrum Utrecht Oost)  zou willen helpen. Daar had ik zelf niet aan gedacht, maar het leek me hartstikke leuk.”

Sindsdien ging Imari elke week naar de dagbestedingsplek voor ouderen, in het voormalige  bibliotheekgebouw in Bunnik. ,,Ik kreeg er meteen een heel gezellig huiskamergevoel. Iedereen is er welkom en helpt elkaar ook.” Imari begon met het bakken van een appeltaart, maar dat takenpakket werd snel uitgebreid. ,,De laatste paar keren nam ik echt een deel van de taken van de kok over en als ik tijd over heb, maak ik ook praatjes met de mensen.”

BLINDENGELEIDEHOND In december werden de coronamaatregelen aangescherpt en toen is in overleg besloten dat Imari even niet naar DUO gaat. ,,Wel bak ik nog steeds thuis lekkere dingen voor de mensen daar. Die laat ik dan bezorgen.” Omdat Imari slechtziend is, heeft ze een blindengeleidehond. Die nam ze gewoon mee naar Bunnik. ,,Dat heb ik overlegd en dat vonden ze prima. Ik hoor nu dat de mensen niet alleen mij, maar ook mijn hond missen.”

Inmiddels heeft Imari ook haar oorspronkelijke vraag ingevuld. ,,Ik heb twee wandelmaatjes gevonden. Een van hen is de helpdeskmedewerker van HipHelpt. Ik had me bij hen ook aangemeld met deze vraag. Met de helpdeskmedewerker die ik sprak had ik meteen een klik.”

ENERGIE Imari raadt iedereen aan vrijwilligerswerk te doen. ,,Ik vind het echt een aanrader. Ik krijg er echt energie van.” Ben je zelf op zoek naar vrijwilligerswerk in de gemeente Bunnik? Kijk voor de vrijwilligersvacaturebank op krachtigkrommerijn.nl of kijk op bunniksamen.nl bij Vraag & aanbod.

Ben of ken jij een vrijwilliger met een mooi verhaal? Laat het weten via bunniksnieuws@bdu.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie