De koffieochtend van de Huiskamer van Odijk in het Dorpshuis in juni 2020
De koffieochtend van de Huiskamer van Odijk in het Dorpshuis in juni 2020 Ton Koenen

Extra geld voor Dorpshuis Odijk, toch hangt toekomst aan zijden draadje

5 februari 2021 om 19:00 Maatschappelijk

ODIJK De gemeente Bunnik geeft het Dorpshuis in Odijk een eenmalige subsidie van 9.225 euro. De ruimten in het Dorpshuis worden al bijna een jaar nauwelijks gehuurd. De subsidie van de gemeente komt vanuit het Rijk, met als doel het Dorpshuis te kunnen behouden voor het dorp. Of dat lukt, is maar zeer de vraag.  

door Agnes Corbeij

Stichting Dorpshuis is eigenaar van het pand, dat verhuurd wordt aan beheerder Sporthuis Bunnik. In het tweede kwartaal van 2020 had het Sporthuis moeite om de huur te betalen aan de stichting, omdat er geen gebruikers waren. Frans Bernink, penningmeester van Stichting Dorpshuis: ,,Toen hebben we als stichting uitstel gegeven. Doordat we nu deze vergoeding hebben gekregen van de gemeente, komt dat tot afstel. Deze vergoeding bedraagt ongeveer een derde van de huur van het kwartaal. De rest neemt de stichting voor haar rekening.”

MEEVALLERS Dat betekent niet dat de toekomst van het Dorpshuis verzekerd is. Sporthuis Bunnik, de enige huurder van stichting Dorpshuis, heeft het heel zwaar. Directeur Arnold Wagemakers: ,,De situatie is sinds maart vorig jaar ronduit zorgelijk. We hebben nauwelijks inkomsten, terwijl alle kosten doorlopen. Afgelopen jaar is daardoor een halve ton verloren gegaan. Die subsidie van 9.225 is mooi, maar gaat de boel niet redden.”

Sporthuis Bunnik beheert niet alleen het Dorpshuis, maar ook alle scholen en andere sportaccommodaties in de gemeente en een multifunctioneel gebouw in Houten. Daardoor maakt het Sporthuis geen aanspraak op de loonkostenvergoeding vanuit de overheid, omdat het totale omzetverlies niet boven de dertig procent uitkomt. Wagemakers: ,,Dat is op zich goed nieuws, maar voor het Dorpshuis neemt het de zorgen niet weg.”

STEKKER ERUIT Wagemakers woont in Odijk en zet zich al vele jaren met lief en leed in voor het dorpshuis in het dorp, samen met een hele groep Odijkers. Het gaat hem aan het hart om te zien wat er gebeurt. ,,Onze twee horecamedewerkers hebben het afgelopen jaar de hele binnenboel geschilderd en gaan nu aan de slag om de website te vernieuwen. Maar hun eigen werk kunnen ze al maanden niet doen. Als deze situatie nog twee of drie maanden voortzet, moet de stekker eruit. Dan kunnen wij de huur aan het dorpshuis niet meer betalen. En als een dorpshuis eenmaal verdwijnt uit een dorp, krijg je het niet meer terug.” 

Daarmee verwijst Wagemakers naar de situatie in Bunnik. Waar al jaren wordt geprobeerd een ontmoetingsplek voor inwoners te creëren, wat niet van de grond komt. ,,De gemeenschap in Odijk moet daar nu heel goed bij stil staan. Zodra we weer open gaan, moeten ze ons steunen, anders gaat het verloren. Dat zou eeuwig zonde zijn.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie