Auke Otto overhandigt de vogelhuisjes aan Merel en Hanna.
Auke Otto overhandigt de vogelhuisjes aan Merel en Hanna. Agnes Corbeij

Stichting HelemaalGroen roept iedereen op om, net als Hanna en Merel, samen afval te gaan rapen

29 januari 2021 om 15:05 Maatschappelijk

ODIJK Hanna Kok en Merel Nieuwenhuizen kregen vrijdag allebei een vogelhuisje namens de Stichting HelemaalGroen, omdat ze wekelijks afval opruimen in en rond het dorp Odijk. De stichting zet zich door het hele land in om zwerfafval op te ruimen, onder meer met een app.

door Agnes Corbeij

Auke en Rik Otto wonen ook in Odijk, met hun twee jonge kinderen, en lazen in deze krant dat de meiden afval aan het rapen waren. Auke haar vader, Jaap de Boer, is de oprichter van Stichting HelemaalGroen. Hij woont in de Achterhoek en is gepensioneerd dierenarts. Auke: ,,Na een val van zijn fiets moest hij van de fysiotherapeut gaan wandelen, daar had hij een hekel aan. Maar zijn hekel aan zwerfvuil bleek groter, dus is hij beide zaken gaan combineren.” 

Sinds anderhalf jaar is er een app van HelemaalGroen. Auke: ,,In deze app kun je aangeven welke straten je hebt gelopen om afval te rapen. Die straat kleurt dan groen. Ook de straten die anderen hebben gelopen, zie je verkleuren. Dat werkt enorm motiverend. Zo doe je het apart van elkaar, maar toch samen.”

DRIE ZUSSEN Auke heeft twee zussen, een in Rotterdam en een in Amsterdam. Alle drie rollen ze het idee van hun vader uit in hun eigen regio, waardoor het aantal gebruikers van de app behoorlijk aan het toenemen is. In 2021 is al 15191 kilometer groen gelopen. In de regio Bunnik hoopt Auke nog wel wat gebruikers toe te voegen, daar is slechts 5 kilometer gelopen in 2021. ,,Er zijn nu nog maar acht gebruikers. We hopen dat aantal, door er nu bekendheid aan te geven, te verhogen.”


De vogelhuisjes van Stichting HelemaalGroen - Agnes Corbeij

Hanna (10) en Merel (9) ruimen al afval op sinds september vorig jaar. Merel: ,,Eigenlijk zijn we aangestoken door een oudere dame die dat al heel lang doet. We spraken haar aan en sindsdien zijn we zelf ook gaan opruimen.” De meiden wonen tegenover elkaar en zijn beste vriendinnen. In coronatijd maken ze de meeste dagen samen hun schoolwerk. Tegelijk antwoorden zij: ,,Alleen op woensdag niet.”

GEKKE BEK Het opruimen blijven de meiden doen. Hanna: ,,Het is gewoon leuk en je helpt de natuur.” Merel: ,,Onderweg krijgen we ook veel opmerkingen van mensen die het goed vinden wat we doen.” Onderweg wordt er veel gekletst en lol gemaakt. Merel: ,,Mama vraagt vaak of ze even een foto mag maken en dan trekken we een gekke bek.”

Iedereen die bij wil dragen aan een schone leefomgeving kan de app downloaden, hij heet HelemaalGroen. Meer informatie over de stichting is te vinden op HelemaalGroen.nl . De gemeente Bunnik heeft aangegeven dat er gratis grijpers beschikbaar zijn.    

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie