Jayden en Wieger zamelen geld in voor een basketbalveldje in Odijk
Jayden en Wieger zamelen geld in voor een basketbalveldje in Odijk Jitske Both - Nwabuwe

Jayden en Wieger zorgen voor een basketbalveldje in Odijk

30 januari 2021 om 17:35 Maatschappelijk

ODIJK Door de inzet van Jayden en Wieger (11 jaar) uit Odijk, komt er in februari een basketbalveldje in het dorp, op het terrein achter het gemeentehuis, in de voetbalkooi. De baskets komen boven de goals te hangen. De jongens hebben al heel wat lege flessen ingezameld om geld te verdienen voor de realisatie van hun plan. 

door Agnes Corbeij

Jayden zit in groep 8 van de Vonk in Odijk en houdt echt van basketbal. ,,Ik heb heel lang gevoetbald, maar toen we een keer in Frankrijk op vakantie waren, was er een basketbalveld op dat vakantiepark. Toen heb ik elke dag met mijn vader gebasketbald en zo kwam ik erachter dat ik dit een leukere sport vindt.” 

SNELLER DAN VOETBAL De sport past beter bij hem, denkt Jayden. ,,Ik ben vrij lang, ik ben 1.64 meter. Dat is heel handig bij basketbal. Ook vind ik het een leukere sport omdat het sneller gaat dan voetbal. Het gaat heel snel heen en weer en in de NBA (competitie in Amerika) kan het wel 120-125 worden.”

De liefde voor het spel zit in de familie. ,,Mijn (bonus)moeder heeft het als kind ook gedaan, net als haar broers. Alle drie zijn ze gestopt nadat ze geblesseerd raakten aan hun linker knieband, dat is wel toevallig.” Jayden wil graag elke dag basketballen en er hangt dan ook een basket aan de gevel. ,,Omdat we nu een nieuwe glazen luifel hebben boven de voordeur mag dat niet meer. Ook is de ruimte wel erg klein. Daarom wil ik graag een veldje.”

FLESSEN INZAMELEN Samen met zijn ouders verdiepte Jayden zich in de mogelijkheden en hij kwam uit bij Jesper Oele, buurtsportcoach van de gemeente Bunnik. ,,Met hem hebben we de mogelijkheden bekeken en het bleek te kunnen. Omdat het best duur is, ben ik zelf begonnen met het inzamelen van plastic flessen, die ik inzamel voor statiegeld.”

Jayden is zelf verbaasd over hoe snel dat gaat. ,,In twee dagen had ik zeker honderd flessen en daarmee wel 42 euro verzameld.” Jayden is positief dat het snel gaat lukken om de baskets bij elkaar te sparen. De gemeente draagt ook bij. ,,Het veldje komt er waarschijnlijk in februari al. Voorlopig blijf ik flessen inzamelen, door het hele dorp verspreid.” Iedereen die lege flessen heeft, kan deze ook inleveren bij Jayden, op Kievitsbloem 1 in Odijk. 

In de gemeente zijn meer jongeren en hun ouders die actief actie ondernemen om hun wensen voor elkaar te krijgen. Zo werd er in Werkhoven veel geld bij elkaar gespaard om een skatebaan te realiseren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie