Afbeelding
Frans Pauw
column

Raadspraat: Vertrouwen in de politiek

12 januari 2022 om 13:00 Column Raadspraat

Uit onderzoek in 2020-2021 onder leiding van een professor van de Erasmus Universiteit bleek dat het vertrouwen in de landelijke politiek sterk is afgenomen. En in mindere mate geldt dat ook voor de lokale overheid. Nu is dat op zich niet goed, maar voor iemand voor wie een probleem in principe ook een kans is, biedt dit mogelijkheden.

In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Na 12 jaar eindigt voor De Liberalen een tijdperk waarin vooral bestuurlijke continuïteit is geleverd. Van de vele concrete bijdragen wil ik kort enkele recente resultaten noemen: 200 woningen extra in Odijk-West, het schrappen van het zoekgebied voor windmolens in Bunnik, èn het mede-bewerkstelligen dat Zeist afziet van windmolens in de spoorzone bij A12.

VVD en D66 gaan de verkiezingen in onder eigen vlag en op eigen kracht. Dat houdt in dat te kiezen raadsleden de belangen van inwoners zullen behartigen, en dat lokale bestuursleden zullen besturen, en niet op quasi-grappige wijze hun politieke visie in een tweewekelijkse column verwerken zonder daarbij te vermelden bestuurslid te zijn van een (lokale) politieke partij. Zouden ze dat laatste wèl doen, dan zou dat het vertrouwen in de lokale overheid niet ten goede komen.

Omdat het een lokale partij is/was konden De Liberalen zich ook zo gedragen. Straks zal dat anders zijn. VVD en D66 zijn immers landelijke partijen, met elk hun eigen dogma’s. De specifieke aandacht voor Bunnikse thema’s zal dus vooral moeten komen van de te kiezen raadsleden zèlf. Dat maakt uw stem (= vertrouwen) straks extra belangrijk.

Inhoudelijk zullen grote onderwerpen als de bouwopgave en duurzame energieopwekking de komende tijd centraal staan. Daar is nog volop werk aan de winkel. Maar om daar aan toe te komen, zullen de raadsleden eerst gekozen moeten worden. Daar komt het vertrouwen van de kiezers bij kijken. Men kiest doorgaans die partij c.q. kandidaat waarvan men verwacht dat die voor hem/haar strijden wil.

Nu weet ik dat de beide kieslijsten goed gevuld zijn met prima kandidaten, maar toch blijft de vraag: welke partij, en welke volksvertegenwoordiger vertrouwt u het toe om uw belangen te behartigen? De keuze is aan u, uiteraard.

Frans Pouw

Fractievoorzitter De Liberalen

Kandidaat voor VVD

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie