Vincent Bijlo.
Vincent Bijlo. Rob Huibers
video

Bijlo’s Bunnikse oudejaarsconference, kijk hem hier

Evenementen

BUNNIK Vincent Bijlo streef traditiegetrouw een eindejaarsconference puur op Bunnik gericht. Uiteraard was het oorspronkelijke plan om de conference voor een groot publiek in de Kersentuin voor te dragen, maar helaas kon dat niet. Daarom publiceerde Bunniks Nieuws de gehele conference in de papieren krant. Ook nam Vincent de conference op. De video is hier te zien. Dus pak de oliebollen en de chanpagne erbij en ga er tien minuten voor zitten. Een heel gelukkig 2022!

De gehele tekst van de conference staat hieronder nogmaals afgedrukt: 

Hier sta ik, op het podium van de Kersentuin te Bunnik dorp, met een lege zaal voor me. Gelaten staren de stoelen mij aan, ze hadden graag bezeten willen worden door billen van geprikte inwoners, daar hebben we er heel veel van.

We hebben hier een waanzinnige vaccinatiegraad bereikt en de boostertoestand is ook OK, maar nee, dat mag niet baten. De drie Wapens zijn gesloten, koks in Bunnik, Odijk en Werkhoven hebben zich overgegeven en hun pollepels, vleesvorken en gardes laten zakken. De obers hebben het servet in de ring gegooid. Ze zijn gaan zitten en laten zich iets te drinken aanreiken door de afwassers. De afwas is af, de schone borden zijn gestapeld, de glazen glimmen, de lepels liggen lepeltjelepeltje, de vorken, de messen, ze zijn nu al klaar voor eind januari, februari, maart, voor een nieuwe kaart, er is niemand die weet hoe lang het nog gaat duren. Ooit zijn de Griekse letters van het alfabet op, maar dat hoeft nog niet het einde te zijn. Zolang we met zijn allen de aardbol blijven rondvliegen muteert het virus vrolijk verder, het kan zich geen betere gastheer wensen dan de mens, wat de rat was voor de pest is de mens voor corona.

Ik spreek wat je net las hardop uit, staand op het podium van de Kersentuin. De aerosolen vliegen in het rond, het kan nu geen kwaad, ik ben gepepprikt en ik heb geen last van klachten. Mijn stem klinkt hol, hij wordt niet opgevangen door de winterkleren van het publiek. Een grappenmaker zonder lach is als een zonneweide zonder zon, een windmolen zonder wind, als een nieuwbouwwijk zonder 30% sociale huurwoningen.

Eigenlijk zou ik hier vanavond, samen met mijn vrouw, zangeres Mariska Reijmerink, Bunnik eens lekker de oren wassen, ontroeren en aan het denken zetten. Er zouden hier 200 mensen zitten, je kan het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger ging dat echt zo. Dan kusten ze elkaar bij binnenkomst of ze gaven elkaar een hand, ze klopten elkaar vriendelijk op de rug en zaten dan schouder aan schouder in rijen voor het podium te luisteren naar ons jaaroverzicht. We hebben hier vaker gespeeld, het waren altijd benefietvoorstellingen, de opbrengst kwam ten goede aan vluchtelingenwerk Bunnik. Dat zou dit dit jaar weer komen. Niet dus! Sorry vluchtelingen, er is even niks extra’s te besteden, dat is de schuld van het kabinet, dat de boostercampagne veel te laat inzette, of van de toeristen, die Omikron naar Nederland haalden, of van de antivaxers… Ja, ook ik zoek zondebokken, ik ben ook maar een mens, net als kroonprinses Amalia. Meer mens eigenlijk, want als ik een beetje brutaal was geweest had ik hem buiten gehouden, deze oudejaarsconference, ergens op een braakliggend stukje, waar de Hoenderik zou komen of waar de Kersenweide, het voormalige Odijk-West zal worden gebouwd. Ja, dat gaat door! Daar komen 2200 woningen. Dat hadden er eigenlijk 2000 moeten zijn, maar omdat het CDA wegbleef bij de raadsvergadering werden dat er 200 meer.

Ze waren kwaad, de Christendemocraten, omdat het aanvangstijdstip van de raadsvergadering vervroegd was, dat vonden ze ,,niet in lijn met de regels die zijn afgesproken in het Reglement van Orde.” En omdat ze er niet waren zagen de Liberalen kans om er nog 200 duurdere koopwoningen bij te eisen om allerlei extra’s, die P21 wilde, te kunnen betalen. 2200 huizen dus, zonder CDA, dat overigens wel spijt heeft van dat amateuristische wegblijven, omdat de raad ook heeft besloten dat in geen van die 2200 woningen CDA-kiezers mogen wonen.

Nou, het gaat nu best aardig, met de woningbouw in Bunnik. De eerste huizen in Rhijnhaeghe zijn opgeleverd. Bunnikers kregen voorrang bij het kopen ervan. Ik stond laatst in de kaaswinkel van Jan en Els van Manen, die hadden hem toen al verkocht, maar ik blijf hem zo noemen en ik blijf er komen, ik stond daar dus, en toen vertelde iemand dat er een raadslid is dat een appartement in Rhijnhaeghe heeft gekocht en dat met een ton winst heeft doorverkocht. ,,Nee,” zei ik, ,,dat zal toch niet, raadsleden zijn toch stuk voor stuk in en integere mensen?” ,,Ik zweer het je,” zei ze, ,,en ik weet ook wie het is, maar dat ga ik jou niet vertellen.” Ik liet het er niet bijzitten. ,,Is het een man?” ,,Ja natuurlijk, vrouwen doen dat soort dingen meestal niet.” ,,Is hij van Bunniks Belang?” ,,Nee.” ,,Is hij van de Liberalen?” Toen werd ik gemaand de kaaswinkel te verlaten, we moesten ivm Omikron doorstromen.

De Liberalen zijn zich flink aan het profileren, ze hebben zich gesplitst, ze doen als VVD en D66 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Die duren maar liefst 3 dagen, zodat je rustig de tijd hebt om te kiezen op welke van de 2 je wilt stemmen. Dat profileren leidde er dit jaar toe dat wethouder Heijmerink van P21 struikelde over een brief op poten. Dat zat zo. Zeist wilde onderzoeken of er misschien windmolens geplaatst konden worden langs de A12, vlakbij de grens met Odijk. Een meerderheid van de raad wil geen wind, nou ja, om af en toe op te zeilen tijdens een verdomd leuke vakantie, maar niet om energie mee op te wekken, ook niet in Zeist. Dus Heijmerink werd opgedragen een ‘brief op poten’ te schrijven waarin stond dat de meerderheid van de Bunnikse raad mordicus tegen windmolens in Zeist was. Maar dat deed hij niet snel genoeg, toen dienden de Liberalen en Bunniks Belang, een afgescheurde snipper van P21, een motie van afkeuring in en Heijmerink, Kaag indachtig, trad toen af. P21 vervolgens was woedend op de voormalige partijgenoten van Bunniks Belang omdat dat die motie gesteund had en diende een motie in om windmolens te plaatsen in alle achtertuinen van alle raadsleden van Bunniks Belang. De Liberalen hadden daar geen bezwaar tegen, maar toch haalde die motie het niet, het CDA was weer eens in geen velden of wegen te bekennen.

Jaaa, dat had ik hier allemaal willen zeggen, in de Kersentuin. Ik had het willen hebben over een paar mooie Bunnikers, die ons zijn ontvallen dit jaar. Anthony Hollestelle, in wiens zaak ik een keer zo lang op de zonnebank had gelegen dat ik 3 dagen nauwelijks kon zitten. Wat hebben wij gelachen met de vrolijke en toch ook lekker nurkse Anthony. Hij ging steeds minder zien, ik zou hem nog braille leren.

Ik had Rens Van den Boom willen herdenken, de veel te vroeg overleden joviale Odijker die alles in zijn leven deed voor mensen, ook zijn gemeenteraadswerk. Ik hoor zijn stem nog zo voor me, sonoor, vertrouwenwekkend… Ik had willen stilstaan bij de enorme schok van het overlijden van Rijnpinter Jordy Mocking, die op 22-jarige leeftijd aan het leven ontrukt werd.

Ik loop het podium af, trek mijn jas aan en loop naar buiten. Volgend jaar, houd ik me voor, dan zullen we spelen en zingen daarbinnen. Misschien rond Oudjaar, misschien ook eerder. Een leuke lenteshow, wat dacht je daar van? Ik zie er naar uit, mooie dagen, een goed, gezond 2022 en ik zeg, zoals John Elbertse en Geerke Vermeulen, die niet meer bij hun leest kunnen blijven, tegen mij zeiden: ,,Pass on the love.”

advertentie