Afbeelding
Agnes Laurens

CleanUp Het Water

12 september 2021 om 23:00 Natuur & platteland

Een middag in de kano op de Kromme Rijn. Heerlijk toch?! Ja, en zeker in combinatie met het schoonhouden van de natuur. Dat vinden ook Suzanne Kok, Judith Pijnacker en Laura Smulders.  

Alle drie volgen ze bij het Instituut voor Natuureducatie (IVN) een Natuurgidsenopleiding en ze zetten zich graag in voor educatie over de natuur in de omgeving. De drie dames zijn aangemoedigd om de Kromme Rijn schoon te maken vanuit het initiatief Schone Rivieren. 

Bij de afronding van de opleiding moesten we alle drie een ‘educatieve eindopdracht’ uitvoeren. We wonen allemaal in Bunnik. Op allerlei manieren genieten we van de prachtige Kromme Rijn, zoals wandelen langs het Jaagpad, kanoën, suppen, zwemmen, en picknicken. Alle drie wilden we daar iets mee te doen.”, vertelt Laura Smulders. 

Doel CleanUp 

Vanaf de kade bij de Witte Huisjes peddelen ze met kano’s (eigenlijk zijn het kajaks) van Bunnik naar de Rijnstroom. “De bedoeling is om onderweg zoveel mogelijk afval uit het water en de oeverranden te verzamelen.”, legt Suzanne Kok uit. 

Ze vervolgt: “We willen hier graag meer aandacht aan geven. We hopen dat mensen bewuster omgaan met het gebruik van plastic als ze zien hoe mooi, maar ook hoe vervuild de Kromme Rijn en andere rivieren zijn. Iedereen kan dan een bijdrage te leveren om de natuur en de Kromme Rijn gezond en schoon te houden.”  

“We zien vaak veel zwerfafval liggen, zoals blikjes en plastic flesjes. Ook merkten we vorig jaar tijdens een kanotocht richting Amelisweerd dat er veel afval ligt in het water en tussen de beplanting in de oevers”, zegt Judith Pijnacker. 

Met deze actie willen ze laten zien dat je op een leuke manier iets kunt bijdragen aan de bescherming van de natuur. En hiermee hopen ze ook andere mensen te motiveren en enthousiasmeren om iets te doen. Je hoeft niet per se het water op, er zijn nog veel andere initiatieven in de omgeving die zich bezighouden met duurzaamheid, natuurbescherming en het voorkomen van zwerfafval. 

“De Kromme Rijn is een beetje ‘onze’ rivier. Iets dicht bij huis doen maakt het heel concreet, praktischer dan bijvoorbeeld doneren aan een goed doel ergens ver weg. Het geeft voldoening als je direct ziet dat je iets hebt bijgedragen, en kunt genieten van een schone rivier zonder ronddobberend afval.”, zegt het trio eensluidend. 

Voorbereidingen

Ze zijn een paar maanden geleden met de voorbereiding gestart. Daarvoor hebben ze een onlinetraining bij Schone Rivieren gevolgd. Je leert daar hoe je zo’n soort expeditie organiseert.  

Mensen uit de omgeving hebben zich aangemeld om mee te doen, om een bijdragen te leveren aan de bescherming van de natuur in de omgeving.  

Kanoverhuur Rijnstroom vindt het een prachtig initiatief en sponsort dit initiatief met de kano’s en het vervoer; ze dragen deze actie een warm hart toe. Ze zijn blij met de actie, omdat ze er een schone rivier voor terug krijgen. Ook de Gemeentewerf van Bunnik wil graag dat de natuur schoon blijft en heeft daarom de afvalgrijpers uitgeleend.

Afval in het water

“Bij de Kromme Rijn vindt veel recreatie plaats. Vanaf het Jaagpad zie je vaak afval liggen. Vanaf de kant kun je er niet bij komen. Vanaf het water kun je daar wel bij. Dat is ideaal”, zegt Kok.

Door plastic en ander afval uit het water te halen, voorkom je dat het verder stroomafwaarts wordt meegenomen en ergens in de natuur achterblijft. Het kan ook erger: het afval wordt opgegeten door watervogels of andere dieren. Ze kunnen verhongeren doordat ze door een maag vol met plastic geen hongergevoel meer hebben. 

Plastic afval blijft voor altijd in de natuur. Het plastic valt in kleine stukjes uiteen en komt zo in de voedselketen terecht. Meer dan 80% van het rivierafval is plastic, blijkt uit het meest recente onderzoek van Schone Rivieren. Vaak gaat het om verpakkingen van voedsel. Denk aan drinkflesjes, blikjes, en chips zakken. 

Er wordt uitgegaan van de vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen. Zondag is er vooral van Opruimen uitgegaan, maar ook Ontdekken hoe mooi de natuur is bij de Kromme Rijn. 

Iedereen heeft inmiddels wel gehoord van de Plastic Soep (grote massa’s plastic afval die in de oceanen drijven), en microplastics die zelfs al doorgedrongen zijn tot de Noordpool en de bodem van de diepzee hebben bereikt. “Door de vele en vaak negatieve nieuwsberichten hierover worden mensen ontmoedigd en hebben mensen het gevoel dat ze er niets aan kunnen doen”, legt Pijnacker uit. 

Smulders voegt toe: “We willen graag laten zien dat ook kleine acties kunnen bijdragen, en bovendien gezellig kunnen zijn. Iets doen is sowieso altijd beter dan niets doen! En door ermee bezig te zijn en andere mensen erbij te betrekken hopen we kleine zaadjes te planten die uitgroeien tot meer, en wie weet grotere initiatieven.” 

Voor nu is dit een eenmalige actie. Als dit een succes is, doen ze het misschien volgend jaar weer. Mensen kunnen zich ook zelf aanmelden bij Schone Rivieren en een actie organiseren. Er is zelfs een bescheiden budget beschikbaar, dus je kunt er echt iets leuks van maken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Agnes Laurens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie