Elle van Rijn komt naar het dorpshuis in Odijk.
Elle van Rijn komt naar het dorpshuis in Odijk. BunnikSamen

Tweede editie van Literaire Stoel op 14 juni met Elle van Rijn

2 juni 2023 om 09:00 Evenementen

ODIJK De Literaire Stoel is een cultureel evenement dat in Werkhoven, Odijk en Bunnik gaat plaatsvinden. De eerste heeft plaats gevonden op 16 maart en was een groot succes. Iedereen is welkom tijdens de bijeenkomsten van de Literaire Stoel. Het is een leuke en interessante ontmoeting waarbij je de kans krijgt om iets meer te weten te komen achter het verhaal van een mooi boek en over de persoon die het geschreven heeft.

In de Literaire Stoel zal elke keer een andere auteur plaatsnemen. Je kunt genieten van een interview, een lezing, een thema-avond, een kindervoorstelling (31 mei in de bibliotheek), een illustrator of iets anders wat met leesplezier en literatuur te maken heeft. Kortom, een bijeenkomst waarbij literatuur & cultuur samen worden gebracht. 

Onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers is er de mogelijkheid om na te praten, de besproken boeken aan te schaffen, die gesigneerd kunnen worden of gewoon nog samen na te genieten.

Woensdag 14 juni ontvangt de Literaire Stoel Elle van Rijn in het dorpshuis in Odijk. Elle (Odiliapeel,1967) is een Nederlandse auteur, actrice en columniste. Ze studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en aan de Weense Toneelschool, het Max Reinhardt Seminar. Na haar studie werd Elle gecontracteerd door het Noord Nederlands Toneel en stond ze met grote regelmaat op de planken. Ze speelde in talloze toneelstukken, tv-series en films. Ze werkt ook als scenarist en columnist. 

SUCCESVOLLE BOEKEN

Eerder schreef ze succesvolle boeken, waaronder Mijn naam is Nadra, Mijn ontvoering en de historische roman De crèche, die een internationale bestseller werd. De roman Vier Wandelaars en een Siciliaan, die ze samen met drie andere bekende schrijfsters schreef, was haar idee, en werd de zomerhit van 2022. Onlangs verscheen haar nieuwe grote roman Terug naar Insulinde. 

Terug naar Insulinde is een intrigerende roman over de periode tijdens WO II in Nederlands-Indië. Het vertelt het verhaal over Rosa. Rosa groeit vlak voor de oorlog op in voorspoed, in een vooraanstaande familie in Nederlands-Indië. Wanneer haar ouders scheiden wordt ze achtergelaten bij een tante. Alleen en ontheemd verlangt ze naar haar gelukkig kinderjaren, maar die zullen niet meer terugkomen. Als de Japanners de kolonie bezetten leert de dan zeventienjarige Rosa dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat afkomst ertoe doet. Haar leven neemt een onverwachte wending als haar vriend John zich als piloot bij het leger aanmeldt en ze zich met haar familie moet melden in een interneringskamp. Het is de liefde die haar op de been houdt, maar zal ze John ooit weer zien?

In deze historische roman maakt schrijfster Elle van Rijn invoelbaar hoeveel deze generatie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt in Nederlands-Indië. Niet alleen laat ze zien hoe wreed de ontberingen zijn geweest in de kampen, tegelijkertijd toont ze hoe racistisch de koloniale samenleving was. Een zeer goed geschreven boek voor alle mensen die meer te weten willen komen over hoe het in de oorlog er aan toe ging in Nederlands-Indië.

Elle vertelt 14 juni met behulp van beeld en geluid over haar laatste twee boeken; de crèche en terug naar Insulinde. Het boek De crèche is geïnspireerd op het leven van Betty Goudsmit-Oudkerk die tijdens de oorlog de leiding had over een crèche in Amsterdam waar Joodse kinderen werden opgevangen. Samen met haar collega’s bepaalde ze het lot van deze kinderen.

ZOEKTOCHT

Het belooft een zeer interessante avond te worden waar Elle van Rijn de bezoekers meeneemt in haar zoektocht naar de geschiedenis van twee dappere vrouwen tijdens de tweede Wereldoorlog.

Woensdag 14 juni, Aanvang 20.00 uur, Dorpshuis Odijk. Zaal open vanaf 19.30 uur. Kaartjes voor deze avond zijn te koop bij boekhandel van Ravenswaay of via de bibliotheek Bunnik via deze link: kunstenhuisidea.nl/literairestoel.

Wie geen vervoer heeft kan bellen met Femke Dotman, telefoonnummer 06-52549905.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie