Femke Dotman, Lisa van Ravenswaaij , Rosan Vernooij en Eugenie van Schalkwijk bij de opening van 'De Literaire Stoel' Bunnik.
Femke Dotman, Lisa van Ravenswaaij , Rosan Vernooij en Eugenie van Schalkwijk bij de opening van 'De Literaire Stoel' Bunnik. Wim van Daalen

Volle zaal bij nieuw evenement Literaire Stoel

21 maart 2023 om 08:30 Evenementen

BUNNIK Donderdagavond was de aftrap van de ‘Literaire Stoel’. Een nieuw evenement georganiseerd door Boekhandel van Ravenswaaij, Bunnik Samen, Bibliotheek Idea en het Cultuurplatform. De eerste bijeenkomst was meteen een succes; de zaal was tot de laatste plaats bezet en schrijfster Suzanna Jansen wist de toehoorders vanaf het eerste moment te boeien. De schrijfster, bekend van haar werk ‘Het Pauperparadijs’ hield een lezing over haar onlangs verschenen boek ‘De omwenteling’.

door Lia van der Heijden

Suzanna Jansen voelde zich vereerd dat zij als eerste schrijver mocht plaatsnemen in ‘De literaire stoel’. Haar nieuwe boek gaat over de afgelopen eeuw: ‘De eeuw van haar moeder’. In 100 jaar is er veel veranderd binnen de maatschappij en in het leven van vrouwen. Suzanna: ,,In 1922, het jaar waarin mijn moeder geboren werd, hadden vrouwen nog geen stemrecht, zij werden opgevoed om huisvrouw en moeder te worden. Als ze in het huwelijksbootje stapten moesten ze gedwongen ontslag nemen. Vrouwen kregen minder betaald en werden ‘handelingsonbekwaam’ verklaard wanneer zij trouwden.” De man was ‘hoofd van het gezin’, hij moest zorgen dat er brood op de plank kwam. Pas in de zestiger jaren veranderden de verhoudingen tussen man en vrouw langzaam aan, er vond een kleine revolutie plaats in het leven van gezinnen. Jansen vertelt aan de hand van de geschiedenis van haar moeder hoe de maatschappij veranderde van de ene op andere generatie. 

LEESCLUBS POPULAIR IN BUNNIK

Onder het Bunnikse publiek bevonden zich veel toehoorders die zich in het verhaal herkenden en na afloop de geschiedenis van hun oma’s en moeders beter konden plaatsen.
Aan het eind van de avond konden de aanwezigen vragen stellen en werden de verschillen met de huidige tijd besproken, er is veel veranderd in 100 jaar maar toch speelt de geschiedenis nog door in onze tijd. Suzanna Jansen heeft de paralellen met de huidige tijd verwerkt in een podcast: ‘De eeuw van de vrouw’, die in april verschijnt. Het is niet toevallig dat er in Bunnik veel belangstelling is voor een avond als deze, er zijn veel leesliefhebbers en er bestaan tal van leesclubs die regelmatig samen komen. Enkele deelnemers van ‘De Bunnikse Leesclub’ vertelden wat de voordelen zijn van een leesclub. Janny: ,,Ik lees nu boeken die ik zelf nooit uitgekozen zou hebben, onze avonden leveren veel gespreksstof op.” Vriendin Anne-Marie vertelt: ,,Ik leer anders kijken naar het verhaal en ga tijdens de avond het boek anders beoordelen.” Ineke zegt: ,,Mijn leestip is ‘De heks van Limbricht’ van Susan Smit, een boek wat ook heel boeiend is om te lezen.” Niet verwonderlijk dus, dat deze leesgroep al meer als 10 jaar bij elkaar komt en hoopt binnenkort hun honderdste boek te gaan lezen. Zo zijn er nog meer groepen in Bunnik die veel titels op hun lijstje hebben staan en graag lezen.

Het publiek dat aanwezig was liet in ieder geval weten dat ze blij waren met dit initiatief en zeker ook de volgende avonden zullen gaan bezoeken. De avond werd besloten met een applaus voor de schrijfster en de organisatie die deze avond mogelijk heeft gemaakt. De volgende  bijeenkomst wordt gehouden in Odijk en dan neemt schrijfster Elle van Rijn plaats in ‘De Stoel’.

Informatie hierover wordt geplaatst op BunnikSamen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie