Wethouder Ali Dekker en ambtenaar Merel van de Water waren aanwezig bij de start van een nieuwe samenwerking tussen de bibliotheek en peuterspeelzalen.
Wethouder Ali Dekker en ambtenaar Merel van de Water waren aanwezig bij de start van een nieuwe samenwerking tussen de bibliotheek en peuterspeelzalen. Idea

Voorlezen aan alle jonge kinderen in Bunnik

21 januari 2023 om 12:45 Activiteiten

BUNNIK Enthousiast kwamen donderdag medewerkers van drie peuterspeelzalen naar de Bunnikse bibliotheek voor de boekenshopmiddag. Ook wethouder Ali Dekker en ambtenaar Merel van de Water waren aanwezig. Het is de start van een nieuwe samenwerking tussen de bibliotheek van KunstenHuis Idea met de peuterspeelzalen het Kruimeltje in Bunnik, het Dozijntje in Werkhoven en het Grutje in Odijk. 

De peuterspeelzalen kwamen mooie boeken uitzoeken om voor te lezen aan peutergroepen om hiermee veel voorleesplezier bij de peuters te brengen. Lisa Bosch-van Ravenswaay van boekhandel Ravenswaay had een selectie prachtige prentenboeken uitgestald waaruit een keuze gemaakt kan worden.

Stimuleren

Nieuwe boeken op de groep is een onderdeel van het project Gezinsaanpak, mogelijk gemaakt door de gemeente Bunnik. Ook gaat een voorleesconsulent de peutergroepen begeleiden in het stimuleren van voorlezen op de groep en bij ouders thuis. Ouders zullen een aantal keren per jaar leuke boeken en taalspelletjes mee naar huis krijgen om samen met hun peuter mooie verhalen te beleven en in het spel met taal bezig te zijn.

Algemene ontwikkeling

Voorlezen en samen praten zijn essentieel voor de taalontwikkeling van het jonge kind. Niet elke ouder heeft voorlezen als dagelijks ritueel op het programma staan, terwijl dit zo belangrijk is. Naast het uitbreiden van de woordenschat betekent voorlezen ook een stimulans in de algemene ontwikkeling van jonge kinderen. Zij ontdekken de wereld om zich heen, ze herkennen emoties, ze leren sociaal vaardiger te worden en misschien wel het belangrijkste: wat is fijner dan dichtbij, geborgen met de ouder samen te genieten en plezier te beleven aan een verhaal.

Voor ouders van kinderen van 0-2 jaar gaat de boekstartcoach het consultatiebureau regelmatig bezoeken. Zij kan ouders daar adviseren over leuke boeken die aansluiten bij de ontwikkelingsfase van hun kind en het voorlezen onder de aandacht brengen. De voorleesconsulent en de boekstartcoach hopen veel ouders ook in de bibliotheek te ontmoeten en hen te helpen en hun vragen te beantwoorden. In het project Gezinsaanpak is het motto ‘We gaan voorlezen’, met als doel alle ouders te enthousiasmeren, zodat voorlezen een dagelijkse gewoonte wordt in elk Bunniks, Werkhovens en Odijks gezin met jonge kinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie