Afbeelding
Kuun Jenniskens

Grote tekorten binnen Bunnikse financiën: ,,De rek is eruit”

9 juli 2021 om 17:17 Politiek

ODIJK ,,De rek is eruit!”, roept het Bunniks college. Ook de gemeenteraad erkent dit. De komende vier jaar sluit de Bunnikse begroting met enorme tekorten van 5 tot 6 ton. Normaal gesproken gaat een gemeente met dergelijke tekorten ingrijpend bezuinigen. Maar dat is niet slim, omdat het Rijk misschien nog met geld over de brug komt - aldus het college in haar aanbiedingsbrief bij de Kadernota.

door Kuun Jenniskens

Deze Kadernota werkt toe naar de Begroting voor 2022, die in november wordt vastgesteld. In het voorjaar worden daar de kaders voor vastgesteld. De raadsfracties dienden echter geen moties of amendementen in tijdens de raad van 8 juli. Teveel is nog onzeker. Het lijkt beter te wachten tot er in het najaar meer duidelijkheid komt over geld vanuit de rijksoverheid. Alle raadsfracties zijn het met het college eens om nu niet te bezuinigen - je zou de gemeente kapot kunnen bezuinigen.

2022 WORDT TOCH SLUITEND Voor 2022 gloort er wel hoop, zo zegt het college, omdat het rijk voor 2022 de tekorten op de jeugdzorg compenseert. Maar dit is een eenmalig bedrag en dat helpt niet voor de jaren daarna. Het college noemt het ook een risico om op Den Haag te vertrouwen, omdat het niet opschiet met het formeren van een nieuwe regering. Of de gemeente Bunnik nog moet bezuinigen zal later blijken, op dit moment vind men dat een brug te ver.

Inmiddels is bekend dat Bunnik 750.000 euro krijgt van het rijk voor de kosten van jeugdzorg in 2022. In een informatienota van 6 juli zegt het college hierover: ,,Dat is voor ons geen reden tot euforie.” De begroting voor 2022 lijkt door dit bedrag sluitend te worden. In september zal duidelijk worden of er jaarlijks meer geld in het verschiet ligt, wat van veel groter belang is voor de Bunnikse financiën.

ALGEMENE BESCHOUWINGEN Tijdens de Kadernota worden elk jaar algemene beschouwingen gehouden, waarbij fracties zowel terugblikken als vooruitkijken. Omdat er volgend jaar maart gemeenteraadsverkiezingen zijn gebeurt dit voor de laatste keer in deze samenstelling. 

CDA VINDT DAT COLLEGE TEVEEL OP EIGEN HOUTJE DOET Het CDA haalde aan dat er veel in regioverband wordt samengewerkt en dat daar vanuit Bunnik zaken worden ingebracht die niet door de gemeenteraad zijn bekrachtigd. Zo worden in het Integraal Ruimtelijk Programma (IRP) 5000 woningen genoemd, die staan weliswaar in het collegeprogramma, maar dat programma is niet door de raad vastgesteld. Dat zou wel moeten met kaders voor Ruimtelijke Ordening, meent het CDA. Een ander punt dat het CDA noemt, is het participatietraject bij de Regionale Energie Strategie (RES). Vanuit dat traject brengt het college voor windmolens het zoekgebied Vechten in - maar ook hier heeft de gemeenteraad niets over besloten. Leny Visser (CDA): ,,Wij maken als fractie in ieder geval bezwaar tegen deze handelwijze van het college.” 

Het CDA zou verder graag zien dat er alvast scenario’s komen die kunnen helpen bij mogelijke besluiten over bezuinigingen.

BUNNIKS BELANG ZELF AAN DE SLAG MET KADERS WINDMOLENS Bunniks Belang kondigde aan na het zomerreces zelf met kaders voor windmolens te komen. ,,Wat moet in die kaders?” vroeg Ralph Hallo zich hardop af. ,,Om te beginnen bescherming van onze bewoners van gezondheidsimpact. Dit houdt in dat er voldoende afstand van woningen en toekomstige woonlocaties moet zijn. Die afstand dient in overeenstemming te zijn met Europese normen en wat buurlanden doen. Bijvoorbeeld 10 x tiphoogte of minimaal 1 kilometer. Geluid op niveau 40 db overdag, 30 db in de nacht.” Hierover wil Hallo graag met de gemeenteraad in debat.

Perspectief 21 maakte een tekening bij de tekst van de algemene beschouwingen van Inge Verhoef (zie hieronder)

P21 VOOR ANDERE KEUZES SOCIAAL DOMEIN P21 wil dat er in het sociaal domein andere keuzes worden gemaakt. ,,Het college moet niet doorgaan op de haar bekende weg. Als we zien dat alle rijke mensen in Bunnik gebruikmaken van de huishoudelijke hulp, terwijl zij degene zijn die het prima zelf kunnen betalen, dan moeten zij het ook als een verantwoordelijkheid gaan voelen dat een ander die het niet kan betalen daardoor geen of minder hulp krijgt. Zet iedereen om tafel en bespreek dit vraagstuk.” Coalitiegenoot De Liberalen ziet dit anders: ,,Het Centrum voor Elkaar is er ook voor mensen met geld.”

Bunnikse huizen moeten een sjaal om, aldus Inge Verhoef: ,,We moeten van het gas af, maar eerst moeten alle huizen een dasje om.” P21 daagt het college opnieuw uit om zelf aan de slag te gaan om lokale regelgeving te maken voor het isoleren van woningen. Het college gaf eerder aan dit niet te willen doen.

PLAN B MET FUSIE ONDERZOEKEN P21 wil een plan B: ,,Het is een risico om alleen op Rijksbijdrage en inkomsten door woningbouw te gokken.” P21 wil bij de begroting scenario’s zien over het verbeteren van samenwerking in de regio, maar ook over een fusie met een andere gemeente. ,,Wij hebben te maken met grote ingewikkelde vraagstukken, zoals de verstedelijking, en kunnen dit niet met de eenpitters alleen.” Ook de gevolgen van een groei met 5000 woningen moet worden besproken, meent Verhoef. Kan de gemeente dat wel aan?

LIBERALEN WILLEN HAND OP DE KNIP Namens De Liberalen voerde Thies van den Berg het woord. Zijn partij is voor ‘hand op de knip’ beleid, maar begrijpt dat er niet kan worden bezuinigd. Wel is er de hoop dat er binnenkort ruimte komt om de verhoging van de onroerend zaakbelasting terug te draaien. De Liberalen hielden een optimistisch verhaal en wilden vooral kijken naar successen. Zoals het dorpshart Odijk: ,,Enthousiaste inwoners, ondernemers die gezamenlijk in meerdere sessies met elkaar kijken welk potentieel er is voor de kern van Odijk. Door en voor onze eigen inwoners, wat maar weer eens bevestigd wat een betrokken samenleving Bunnik rijk is.”

OVER 5000 WONINGEN BESLOTEN? Wethouder Paul Heijmerink reageerde richting het CDA dat de 5000 woningen in de Uitvoeringsagenda zijn opgenomen. Leny Visser vroeg de wethouder in het document aan te wijzen waar het precies staat - er is in die tijd namelijk alleen over ‘substantieel’ bouwen gesproken. Ook Inge Verhoef kon het aantal van 5000 nergens terugvinden. Zij verzocht het college dit goed uit te zoeken: ,,Ook is de vraag van belang of we met inwoners over deze 5000 woningen hebben gesproken.”

Wat betreft de vraag van het CDA voor bezuinigingsscenario’s, zei Heijmerink: ,,Dat wordt nog wat, er is nergens ruimte, de rek is er helemaal uit. Gelukkig kunnen we met de 7 ton  2022 positief afsluiten.” De wethouder is bereid om na het zomerreces met de raad te verkennen wat er in 2023 nodig is om de financiën vlot te trekken. Dit zijn overigens andere scenario’s dan het Plan B dat P21 voor ogen heeft.

WETHOUDER VOOR SAMENWERKEN MET RES Tegenover P21 zei Heijmerink dat het overleg in de regio over de energietransitie heel waardevol is: ,,Als we een eigen route gaan kiezen, zou dat jammer zijn want we delen één buitengebied. Als we ons onttrekken aan de regio betekent dat veel werk voor onze ambtenaren.”

Alle fracties stemden uiteindelijk voor de Kadernota 2022-2025.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie