De achterkant van het gemeentehuis, het bruine bakstenen deel is de raadszaal
De achterkant van het gemeentehuis, het bruine bakstenen deel is de raadszaal Kuun Jenniskens

CDA zet conflict over aanvangstijd raadsvergadering op de agenda

11 mei 2021 om 10:10 Politiek

ODIJK De Bunnikse gemeenteraad is in conflict geraakt over het vervroegen van de aanvangstijd van de raadsvergadering van 15 april. Het CDA besloot weg te blijven en dat zette kwaad bloed bij andere fracties. Via een brief aan de andere raadsfracties doet het CDA een handreiking om hier samen uit te komen.

door Kuun Jenniskens

De raadsvergadering van 15 april was vooraf ingepland en aangekondigd met een starttijd van 21:30 uur. Die avond moest een omvangrijk besluit worden genomen over de bouw van 1000 woningen bij Odijk - er lagen 22 moties en amendementen op tafel. 

In de agenda commissie, waarin alle raadsfracties vertegenwoordigd zijn, is gekeken naar een oplossing. Wat is beter? De vergadering verschuiven naar een latere datum? Of eerder laten aanvangen, bijvoorbeeld om 19:30 uur? Voor deze laatste optie moest het Open Huis worden geschrapt. Uiteindelijk heeft een meerderheid van de agendacommissie voor de laatste oplossing gekozen, maar het CDA was het hier niet mee eens. 

Volgens het CDA is een vergadering vervroegen niet in lijn met de regels die zijn afgesproken in het Reglement van Orde van de raad. Een raadsvergadering moet vooraf openbaar worden aangekondigd, met aanvangstijdstip. Op donderdagmiddag het aanvangstijdstip met 2 uur vervroegen, betekent dat mensen die om 21:30 uur inschakelen, de eerste 2 uur hebben gemist. De hele CDA fractie besloot die avond weg te blijven.

In een brief van 7 mei stelt het CDA voor om in gesprek te gaan om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. De vraag is of de eigen regels moeten worden aangepast? Het CDA stelt twee routes voor: een raadswerkgroep laten kijken naar herziening van de regels, of een Open Huis agenderen waarin dit openbaar besproken wordt.

Reacties van P21, BB, De Liberalen op dit voorstel heeft BunniksNieuws.nl nog niet kunnen ophalen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie