Afbeelding
Maarten van Vulpen
column

Raadspraat: De snelste, de slimste?!

23 juni 2021 om 14:00 Politiek

Het is heerlijk weer en de versoepelingen van de coronamaatregelen nodigen uit om weer naar buiten te gaan. De terrassen zitten weer gezellig vol, er wordt gezwommen in de Kromme Rijn, en velen fietsen door onze prachtige omgeving.

In de fietsinfrastructuur is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd en een continu onderwerp van discussie. Vanuit de provincie zijn er meer plannen om de fiets als alternatief aantrekkelijker te maken. Snelfietsroutes staan op de planning. Onder meer richting het Utrecht Science Park.

De fiets als alternatief voor de auto is absoluut een prijzenswaardig idee: het stimuleert beweging en is goed voor het milieu. Maar fietsen anno 2021 betekent ook speed pedelecs en elektrische fietsen die bovengemiddeld hoge snelheden halen. Dat vraagt om andersoortige fietsroutes, waarbij het aantal kruisingen met andere wegen wordt geminimaliseerd. Niet perse vrijliggende fietspaden, maar wel fietspaden die met recht ‘snelfietsroute’ genoemd mogen worden en waarbij je als fietser door kunt trappen zonder continu rekening te moeten houden met zijstraten, spelende kinderen of geparkeerde auto’s.

Als CDA zijn wij dan ook voorstander van fietsroutes die zoveel mogelijk buiten de dorpen om worden gelegd. Vanuit de dorpen moet je eenvoudig op de route kunnen aansluiten, maar richting het Utrecht Science Park rijd je vanuit Werkhoven en Odijk gemiddeld sneller via de Grotelaan en Tolakkerweg dan wanneer je voor een route dwars door Bunnik kiest.

Als je flink doortrapt zul je er weinig van merken dat de route een paar honderd meter langer is, maar het zal de verkeersveiligheid in de dorpen absoluut ten goede komen. De snelste is zeker niet altijd de slimste!

Ik wens u een fijne zomer en veel fietsplezier!

Maarten van Vulpen

Fractieassistent CDA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie