Afbeelding
Inge Suijker
column

Raadspraat: Nieuw raadslid Inge Suijker, op de fiets!

Column Raadspraat

Afgelopen 19 september nam Hein Hoitink afscheid van de gemeenteraad en dit was tevens mijn eerste optreden in de raad. Frans Pouw nam het fractievoorzitterschap van de Liberalen over en ik werd kersvers benoemd. Een nieuw raadslid dus even kennismaken. Ik woon nu 8 jaar in Odijk met ons gezin en ben een echte Odijkse. Ik ben namelijk geboren in Odijk en mijn familie komt uit Bunnik.

Mijn opa had vroeger een drukkerij in Utrecht en drukte het Bunniks nieuws. Dat werd destijds op groen papier gedrukt, vandaar nu nog de naam ‘t Groentje. Het drukwerk werd toen in de regio rondgebracht met een gehuurde bakfiets. Extra leuk om dan nu mijn eerste column in het ’t Groentje schrijven. Het is fijn wonen in Odijk en handig dat ik hier ook geboren ben, ik kan een goed beeld vormen van de wensen van jong en oud in onze gemeente.

We hebben veel fietsers in onze dorpen, kinderen fietsen van dorp naar dorp om bijvoorbeeld naar de scouting of hockey te gaan of gaan op de fiets naar de middelbare school. Waar we de fiets voor bezorging een lange tijd niet gezien hebben, is ‘ie weer helemaal terug van weggeweest’. De bloemist bezorgt per fiets, de bezorgmaaltijd komt per fiets en ik zag laatst zelfs een pakketbezorger voorbij zwoegen.

Bunnik is de fietshotspot van Nederland, met bijna 86 speed pedelecs per 10.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Wegverkeer (RDW). De speedpedelec wordt veelal ingezet om te fietsen van en naar het werk en heeft een groter bereik qua fietsafstand. Ook is er een toename van het fietsen van en naar andere transportmogelijkheden, denk aan het openbaar vervoer. De fietsroute van station Bunnik naar Utrecht Science Park wordt aan forensen gepromoot en is aangegeven met mijlpaaltjes. We fietsen dus vaker, verder en sneller. Het toenemend gebruik van de fiets vraagt om naar de toekomst te kijken. Verbetering van de fiets infrastructuur maakt fietsen veiliger en draagt bij aan een gezonde leefstijl. Fietsen is een vorm van duurzame mobiliteit en helpt bij een gezondere leefomgeving. 

Voor het aanleggen van een goede fietsinfrastructuur is samenwerking nodig. Bijvoorbeeld de verbinding van het fietspad met ‘t Burgje wordt gedaan in samenwerking met de provincie. Het ene deel van de verbinding is van onze gemeente en het ander deel van het pad is voor rekening van de provincie. Het is de bedoeling dat het fietspad straks door getrokken wordt naar Houten. Ook Odijk West zal nieuwe fietspaden nodig hebben, ik stel me voor dat die richting station gaan maar ook dat er nog meer andere routes bij gaan komen. Er is nog veel te doen om het fietsen te faciliteren.

Mijn plekje in de gemeenteraad is voor mij nog nieuw, er komt veel op mij af. Maar zeker is het enorm boeiend, om te midden van onze drie dorpen rond te fietsen, met alles wat er gebeurt.

Inge Suijker, raadslid De Liberalen

advertentie