Afbeelding
Gemeente Bunnik
column

Raadspraat: Sociale koers

12 mei 2021 om 10:00 Column

Wat heeft Bunnik het meest nodig de komende tijd? Er zijn zorgen over de oplopende tekorten op het gebied van zorg en in het sociale domein, de teruglopende reserves, het uitblijven van versterking van de organisatie om aan de uitdagingen van de energietransitie te werken, de beperkte middelen om de wensen op het gebied van verkeersveiligheid te realiseren. Alles moet worden betaald en het gemeentegeld raakt op.

Tot de raadsvergadering van 15 april. Toen heeft Bunnik haar financiële gezondheid en toekomst in één klap versterkt. Bunniks Belang heeft een amendement van de Liberalen volmondig gesteund om 200 extra woningen toe te voegen aan de plannen voor Odijk West. De helft middensegment en de helft vrije sector. Dit betekent miljoenen in toekomstige inkomsten voor de gemeente. En uiteraard een verdere bijdrage aan het verkleinen van de woningnood.

Dankzij dit plan komt er geld binnen waarmee wij de tekorten in de zorg en het sociale domein kunnen dekken, de algemene reserves kunnen aanvullen, nieuwe krachten aannemen op het gebied van de energietransitie, groenbeleid en duurzaamheid, en zijn investeringen mogelijk in bijvoorbeeld maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Sociaal lijkt mij.

Wat ontbreekt in het aangenomen amendement is het gebruikelijk deel (30%) sociale huur. In totaal gaat het om 60 woningen. Er zijn meerdere routes om deze 60 woningen alsnog te realiseren. Allereerst heeft diezelfde avond de raad een motie van Bunniks Belang unaniem aangenomen die oproept tot het plaatsen van snel te realiseren, tijdelijk woningen van ongeveer 50m2. Er zijn allerlei innovaties en initiatieven op dit vlak. Deze week staat in het AD weer een artikel over hoe dit kan. Verder is het denkbaar om een hoger aantal sociale huur woningen te realiseren in bijvoorbeeld het stationsgebied waarover de plannen nu onderwerp van bespreking zijn. En ten slotte kan een gemeente met meer financiële armslag meer sociale huur realiseren in kleinere bouwlocaties in de dorpen zelf.

Kortom, als onze financiën sterk zijn is dat de basis voor het beleid die wij voorstaan, waarmee wij onze middelen inzetten voor onze bewoners.

Ralph Hallo

Bunniks Belang

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie