Afbeelding
Marijn de Vries
Column

Raadspraat: Realistische aanpak?

9 maart 2021 om 15:00 Column

Het Bunnikse Kromme Rijn landschap is van hoge kwaliteit maar komt onder druk te staan door de goedbedoelde hoge ambities van onze regio voor duurzame opwek van energie. Waar moet die duurzame energie worden opgewekt in een van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland? Gaat dit ten koste van toekomstige bouwlocaties? Of komen de zonnevelden en windturbines zo dicht op woningen te staan waardoor inwoners daar ernstige overlast van gaan ervaren? Onze leefomgeving maar vooral ook het landschap is hier uiteindelijk de dupe van en dat is doodzonde!

Maar Bunnik wil samen met de andere gemeenten in de regio een aandeel leveren aan de verduurzamingsambities en daarmee keuzes moeten maken uit bestaande en bewezen technieken. Het vergt forse sturing, kennis en zorgvuldigheid om de onbetaalbare kwaliteit van het Kromme Rijn landschap te behouden. Als we niet oppassen zal de komende tijd het Kromme Rijn landschap flink gaan veranderen: hele hoge windturbines en grote zonneparken zullen verschijnen en dat terwijl de natuur juist ook extra ruimte nodig heeft om klimaatbestendig te blijven. Daarnaast moeten er veel nieuwe woningen gebouwd worden en moet de infrastructuur worden aangepast. Dit betekent een forse verbouwing van onze leefomgeving waarbij veel met elkaar moeten combineren.

De Liberalen hebben een motie ingediend om het plaatsen van windturbines in onze gemeente te voorkomen. Ze zijn een te grote belasting voor het prachtige Kromme Rijn landschap. Helaas is deze motie niet door een meerderheid van de raad gesteund en nu blijft de kans groot dat de turbines er toch gaan komen .

De meeste gemeenten in onze regio ondervinden dezelfde dilemma’s en worstelen met de hoge ambities die zijn gesteld. Waarom dan niet een realistischer bod vanuit onze regio? Het betreft tenslotte een minimale verplichting, geen maximale. Met een realistischer bod hoeft je ambitie niet te stoppen. En dat kan ook nog binnen een scenario dat veel minder consequenties heeft voor de omgeving en onze gezondheid. Zo kunnen we met gepaste snelheid de juiste keuzes maken. En op termijn ook keuzes voor nieuwe technieken die een beduidend minder negatieve impact hebben op onze leefomgeving.

Marijn de Vries
Fractie assistent De Liberalen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie