Gerard de Bruin bij zijn prachtige kerstbomen.
Gerard de Bruin bij zijn prachtige kerstbomen. Karin Tim-Mijland

Boomkwekerij De Bruin in Odijk: kerstbomen van eigen kwekerij

29 november 2023 om 15:00 Zakelijk

ODIJK Kerstboomkweker Gerard de Bruin start op donderdag 30 november weer gestart met de verkoop van de kerstbomen uit zijn eigen kwekerij. De bomen worden zo laat mogelijk uit de grond gehaald om zo vers mogelijk te kunnen verkopen. ,,Afgelopen zomer is het gelukkig niet te droog geweest, de bomen zijn goed gegroeid, ze staan er mooi, fris en groen bij”, vertelt de kerstboomkweker.

door Karin Tim-Mijland 

De kerstbomen groeien op een perceel van 1 hectare. In totaal staan daar 8000 á 9000 stuks. De groei ervan duurt gemiddeld 5 á 7 jaar dat is afhankelijk van de soort. Daarom zijn ze niet allemaal klaar voor de verkoop. Elk jaar selecteert hij welke hij eruit haalt om te verkopen. Twee keer per jaar worden ze gesnoeid en elk jaar plant hij op een deel van het terrein nieuwe stekken.

GEEN BESTRIJDINGSMIDDELEN

Gerard gebruikt geen bestrijdingsmiddelen voor onkruid, maar maakt gebruik van milieuvriendelijke middelen zoals schoffelen, maaien en rondlopende Shropshire schapen. Zij eten het onkruid tussen de bomen en lopen het hele jaar buiten. Ze hebben wel een hok, maar daar gaan ze niet naar toe. ,,Ze lopen lekker tussen de bomen.” Deze schapen zijn van een speciaal ras dat geen houtachtige gewassen en takken eet. Oorspronkelijk komen ze uit Engeland. Wereldwijd is er veel vraag naar dit ras, bijvoorbeeld voor onkruidbestrijding in wijngaarden.

TOT AAN PLAFOND

Bij boomkwekerij De Bruin zijn vijf soorten bomen te koop, de Nordmann, de klassieke groene fijnspar en blauwspar, maar ook de Omorika. Deze heeft een smalle bouw en takken met aan de onderkant een blauwe gloed. En de Koreana met takken die aan de onderkant witzilverkleurig zijn. In deze laatste zijn vaak dennenappels te vinden.

Grote bomen van 2,5 tot 3 meter tot aan het plafond zijn nu de trend. ,,Mensen willen veel kerst in huis.”
Gerard raadt aan om de kerstbomen met kluit te kopen. ,,Dan blijven ze langer mooi, want dan nemen ze meer vocht op.” Als de klant dit wenst, haalt hij de kluit terplekke eraf. De boom wordt in een net verpakt en als extra service in de auto geladen. Eenmaal in huis moet de aarde vochtig blijven om de boom zo lang mogelijk te behouden.

GESCHIEDENIS

 In 1988 begonnen de ouders van Gerard met kweken van kerstbomen in de kersenboomgaard. Later kwam er een perceel met uitsluitend kerstbomen, eerst in een pot en later in de volle grond. Enkele jaren geleden nam Gerard de kwekerij over.


Boomkwekerij De Bruin, aan de Odijkerweg in Driebergen-Rijsenburg. Tussen Odijk en station Driebergen-Zeist. Herkenbaar aan rode spandoeken met ‘Kerstbomen te koop’ erop.

www.boomkwekerijdebruin.nl. Openingstijden: ma-vr 9.00-18.00 uur, zat: 9.00 -17.00 uur, zon 12.00-17.00 uur.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kerstboomkweker Gerard de Bruin

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie