Nieuwbouw zou vaker sociale woningen moeten bevatten volgen de ASD, zoals hier de Rozelaar in Odijk.
Nieuwbouw zou vaker sociale woningen moeten bevatten volgen de ASD, zoals hier de Rozelaar in Odijk. Kuun Jenniskens

Adviesraad sociaal domein maakt zich zorgen over sociale huur

7 april 2022 om 08:00 Wonen

ODIJK De Adviesraad Sociaal Domein heeft de nieuwe gemeenteraad geadviseerd om een flinke inhaalslag te gaan maken in het aandeel sociale huurwoningen in de gemeente. Dat aandeel is in Bunnik onder de 20 procent, wat relatief erg laag is. 

De Adviesraad Sociaal Domein adviseert de gemeente gevraagd en ongevraagd over allerlei beleidszaken, zoals bijvoorbeeld op het gebied van mensen met een beperking, de ondersteuning van mantelzorgers en de jeugdzorg. In navolging van haar collega in De Bilt besloot de ASD ook advies uit te brengen over woningbouw. 

FORMATIE Erik IJpema, voorzitter, legt uit waarom de adviesraad hier nu mee komt: ,,In deze tijd, bij de formatie van een nieuw college en het opstellen van een nieuw collegeprogramma voor de komende jaren, gaat het ook om een nieuwe ronde en nieuwe kansen om het sociale domein te versterken voor de inwoners van Bunnik.”

Het is een breed advies, over allerhande zaken uit het sociaal domein, zoals dit ook in De Bilt gebeurde. Het hele rapport is te lezen op de website van de ASDbunnik.nl. IJpema: ,,Een nogal opmerkelijk verschil tussen de De Bilt en Bunnik vonden we bij het uitzoeken van het percentage sociale huurwoningen. Terwijl het landelijke streven op 30 procent ligt en De Bilt hier ruim boven zit met 30 tot 35 procent, zit Bunnik daar met nog geen 20 procentechter zorgelijk onder.”

WONINGEN Woningbouw is niet direct het vakgebied van de ASD, toch is dit belangrijk om te benoemen, aldus IJpema. ,,Op zich valt de woningvoorraad niet onder de directe opdracht/aandacht van de ASD, maar je kunt je voorstellen dat het lokale sociale domein er bij een laag percentage sociale huur anders en wellicht minder sociaal uitziet dan bij een hoog percentage, dus we hebben dit toch maar bekeken.” 

De rijksnorm voor sociale huurwoningen is 30 procent. IJpema: ,,Dit streefcijfer is vooral ingegeven door zorgen om zogeheten aandachtsgroepen op de woningmarkt: zoals ouderen en studenten maar ook statushouders en arbeidsmigranten. Voor deze groepen is het vaak extra lastig om een huis te vinden.” 


De Adviesraad Sociaal Domein adviseert de gemeente over veel verschillende thema’s - Margriet Hunse

Niet overal wordt deze norm gehaald. ,,Gemeenten vrezen -soms terecht- dat het extra kosten met zich mee kan brengen. De minister wil echter –niet onredelijk- dat alle gemeenten een ‘fair share’ van deze huishoudens huisvesten.” Bunnik valt hierbij op. ,,In Zuid Oost Utrecht valt geen enkele gemeente in dezelfde laagste categorie (Alleen Renswoude in oostelijk Utrecht). Volgens het CBS gaat het verder om gemeenten zoals Rozendaal of Bloemendaal.”

PROJECTEN IJpema adviseert de nieuwe raad dan ook hier serieuze stappen te zetten. ,,We vinden dit een belangrijk aandachtspunt voor bij de formatie: je kunt je voorstellen dat je bij nieuwe projecten (onder meer de Kersenweide) ruim boven die 30 % moet gaan zitten om de achterstand een beetje in te lopen.”

In het advies staat ook dat de gemeente waakzaam moet zijn voor ‘nep’ constructies, waarbij projectontwikkelaars sociale huurwoningen bouwen met als achterliggend doel om deze woningen zo snel mogelijk weer om te zetten naar de vrije sector voor hogere winsten. ,,Ook worden toewijzingsregels, vooral gericht op huisvesting van de genoemde aandachtsgroepen, daarbij nogal eens omzeild.” 

Vorig jaar publiceerde Bunniks Nieuws een artikel waarin drie woningbouwcorporaties vertelden dat ze graag sociale huurwoningen willen bouwen, waaronder Lekstede Wonen, actief in Bunnik.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie