Corporaties staan klaar om te bouwen voor de smalle beurs, maar de procedures duren te lang

15 mei, 08:00 Nieuwbouw
Agnes Corbeij
In project Rhijnhaeghe in Bunnik verzorgt Lekstede Wonen de sociale huurwoningen
In project Rhijnhaeghe in Bunnik verzorgt Lekstede Wonen de sociale huurwoningen

REGIO De komende tien jaar moeten er duizenden sociale huurwoningen gebouwd worden om lange wachtlijsten weg te werken. Dat doel hebben zowel de gemeenten als woningbouwcorporaties in de Kromme Rijnstreek. Bunniks Nieuws vroeg een aantal corporaties in de regio om hun plannen. Vooral de lange procedures zitten in de weg. 

In Houten is Viveste de grootste woningbouwvereniging. Sinds de fusie met Volksbelang in 2018 geldt datzelfde voor de gemeente Wijk bij Duurstede. In Bunnik zijn Portaal en Lekstede Wonen de belangrijkste partijen. Ook Viveste heeft plannen om in de gemeente Bunnik te gaan bouwen, al zijn daar nog geen afspraken over gemaakt.

LANGE WACHTLIJST Alle corporaties staan te springen om een bijdrage te leveren aan het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen om de wachtlijst te verkorten. Hoeveel woningzoekenden er precies zijn in de regio is niet bekend, maar de wachtlijst is al jaren veel te lang. In Bunnik kwamen bijvoorbeeld 1300 inschrijvingen voor 27 nieuwbouwappartementen.