Gert S. op de rug gezien, bij   het afgebrande bedrijf in Werkhoven
Gert S. op de rug gezien, bij het afgebrande bedrijf in Werkhoven RTV Utrecht

Chaos in brand- en oplichtingszaak rond boer Gert S.: ‘Proces maanden vertraagd’

Rechtbank

WERKHOVEN ‘T GOY - Het proces tegen boer Gert S. uit Werkhoven loopt maanden vertraging op. Hij wordt verdacht van een reeks geruchtmakende branden in zijn eigen panden en van oplichting. Hiermee zou in totaal ruim een miljoen euro gemoeid zijn. Vandaag begon de inhoudelijke behandeling van de zaak, maar dit mondde al snel uit in juridisch geharrewar.

Na bezwaren van de advocaat van S. besloot de rechter de financiële kant van het proces aan te houden, maar dat was weer tegen het zere been van het OM dat juist een verband ziet tussen de branden en de oplichting. Daarop werd besloten om de hele zaak maar aan te houden. “Het kan nu maanden gaan duren omdat in de financiële zaak ook nog twee getuigen moeten worden gehoord”, aldus rechtbankverslaggever Riks Ozinga.

De afgelopen maanden zijn op verzoek van de verdediging extra getuigen gehoord die S. vrij zouden kunnen pleiten. Advocaat Tim Vis vroeg bij het begin van de zitting meteen om de inhoudelijke behandeling uit te stellen. Hij had nog onderzoekswensen en toonde zich ontevreden over de uitvoering van het technisch onderzoek en de getuigenverhoren.

ONTEVREDEN Raadsman Vis, die het OM eerder betichtte van tunnelvisie, noemde het in september nog een “moedig besluit” dat de rechtbank toch getuigen wilde horen die zijn cliënt vrij zouden pleiten. De uitvoering rammelt echter, betoogde hij. Er zou een verkeerde buurvrouw zijn gehoord over een brand aan de Wijkersloot Cothen. Haar verklaringen hadden S., die het proces thuis heeft mogen afwachten, vrij kunnen pleiten.

De buurvrouw zou een vuurbal uit de woning hebben zien komen, ruim een uur nadat S. daar was vertrokken. Ook zou een verdachte blauwe auto bij het huis zijn weggereden toen de brand uitbrak. Mogelijk zat in die auto de werkelijke brandstichter, stelt de verdediging. Een boekhouder die als getuige wordt opgevoerd in de financiële zaak is niet betrouwbaar volgens Vis. De officier van justitie stelde dat de verhoren en het technisch onderzoek wel degelijk goed zijn verlopen. De rechtbank vond het horen van een extra getuige onnodig. Dat er een blauwe auto zou zijn weggereden, wordt meegewogen in de overwegingen.

ZAKEN LOSKOPPELEN De voorzitter van de rechtbank schorste de zitting rond half elf vanmorgen. Na het beraad meldde hij dat de brandstichtingen toch losgekoppeld worden van de financiële verdenkingen, tegen de zin van het OM die juist een verband ziet. Aanvullend brandtechnisch onderzoek wees de rechtbank af, maar de oplichtingszaak werd aangehouden. Twee extra getuigen in de financiële zaak zijn toegewezen op verzoek van de advocaat.

,,Belangrijk argument om de branden wel meteen te behandelen, was de grote onrust die dit in de wijde omgeving heeft veroorzaakt. De rechtbank wilde daarom niet langer wachten met afhandeling”, aldus RTV Utrecht rechtbankverslaggever Riks Ozinga. ,,Maar omdat de officier van justitie zich hierdoor in een lastig parket bevond zullen nu beide zaken worden aangehouden. De rechtbank zag geen voordeel meer in het deels behandelen van de zaak.”

HOE ZAT HET OOK ALWEER? Gert S. kwam in het nieuws, nadat eind 2018 maar liefst vijf keer brand uitbrak in stallen en de woning op zijn erf in Werkhoven. Dat zorgde in de omgeving voor grote onrust. De politie reed extra surveillancerondes en S. zelf huurde een beveiligingsbedrijf in dat zijn eigendommen bewaakte. Ondanks alles bleven er branden ontstaan. In december 2018 werd S. aangehouden op verdenking van brandstichting. Hij zat korte tijd vast en wacht de zaak nu in vrijheid af.

Tot 6 juni 2019 bleef het rustig. Die dag brak brand uit in het huis van Gert S. aan het Groenedijkje in ‘t Goy. Voor deze brand zat S. maandenlang in voorarrest. Daarnaast legt het OM hem nog twee brandstichtingen uit 2018 ten laste: in de kelder van zijn woning in Werkhoven en in een huis in Wijk bij Duurstede.

FINANCIËLE MALVERSATIES Sinds vorig jaar wordt S. ook verdacht van oplichting en verduistering. Hij zou een half miljoen euro hebben geleend om voor zijn bedrijf hooi en stro te kopen. Dat geld werd volgens het OM echter gebruikt voor de aankoop van een pand.

De officier van justitie vergelijkt de bedrijfsvoering van de boer met een kaartenhuis, waarbij de boel instortte toen het ene financiële gat onrechtmatig met het andere werd gedicht. S. wordt ervan verdacht dat hij onrechtmatig geld heeft onttrokken aan zijn bedrijf Nature’s Best. Ook zou hij in 2018 gebruik hebben gemaakt van een belastingregeling uit 2014 die niet meer bestond. Als bestuurder van Robo BV zou hij 50.000 of 100.000 euro hebben verduisterd.

De boer wordt daarnaast verdacht 75.000 euro hebben te hebben witgewassen via handel in schade-auto’s in Polen. Daar zou ook een Poolse medewerker van hem bij betrokken zijn geweest. Volgens de verdediging gaat het om een lening aan de Pool, die via een omweg werd terugbetaald. Deze Marek O. zou ook meer weten over de brandstichtingen.

Een zwager van de boer, die samen met S. de begroting opstelde, kan volgens de verdediging uitleggen dat er van verduistering geen sprake was. Het geld dat door een investeerder voor het inkopen van hooi en stro werd uitgeleend, werd als een soort kortdurend overbruggingskrediet gebruikt voor aankoop van een pand. S. was vrij om dat te doen, zegt zijn advocaat Vis.

bron: RTV Utrecht

Rechtbanktekening Gert S en meester Vis 2019
advertentie
advertentie