Op 8 april 2019 legden Marius Schaaps (LC energy) en de heren Dorrestein hun plan uit in het Bunniks Nieuws, toen voor 25 hectare zonneweide (archief BDU)
Op 8 april 2019 legden Marius Schaaps (LC energy) en de heren Dorrestein hun plan uit in het Bunniks Nieuws, toen voor 25 hectare zonneweide (archief BDU) Kuun Jenniskens

Akkoord voor Zonneweide Werkhoven in zicht

25 maart 2021 om 16:22 Politiek

ODIJK De nieuwe aanvraag van LC energy voor een kleiner zonneveld van 15 hectare tussen Odijk en Werkhoven zal waarschijnlijk op 1 april door de gemeenteraad worden aangenomen - zo bleek tijdens het Open Huis van 23 maart. Eerder diende deze projectontwikkelaar een aanvraag voor 25 hectare in. Wethouder Paul Heijmerink (P21) noemt het een belangrijke stap voor een klimaatneutraal Bunnik

door Kuun Jenniskens

Dit nieuwe en kleinere plan is minder groen, aldus LC Energy, maar er wordt aan alle kanten meer afstand gehouden van omwonenden. Nieuw is dat om het hekwerk een strakke haag wordt geplaatst van 2 meter hoog en 2 meter breed, gevuld met veldesdoorn en liguster. Deze haag komt er op verzoek van omwonenden. Zij wilden een haag om geen zicht te hebben op de panelen en het hekwerk. Dit veld komt naast de Vlowijker zonneweide te liggen, op een afstand van 75 meter.

Deze zonneweide komt voor 50 procent in lokaal eigendom via de Energie Coöperatie Bunnik (ECB). Hans Dam zei namens ECB dat hier 7300 huishoudens energie van kunnen betrekken.

Wethouder Paul Heijmerink (P21) beschouwt het als twee velden. ,,Ik denk dat het heel verantwoord is wat we nu doen met een ruimte ertussen van 75 meter. Ook door het kleinere veld is het beter inpasbaar.”

WINDMOLENS OVER VERKIEZINGEN TILLEN De wethouder zei te verwachten dat windmolens over de verkiezingen worden heen getild, omdat het onderwerp heel gevoelig ligt. Deze raadsperiode zal er in totaal voor 40 hectare aan zonnevelden worden aangelegd. Naast deze velden van elke 15 hectare, ligt er nog een aanvraag voor 10 hectare ten zuiden van de A12.

Op 8 april is een raadsavond in de planning over het bod van Bunnik binnen de Regionale Energiestrategie (RES).

De wethouder moet nog een aantal vragen schriftelijk beantwoorden. Daarom staat het als debatpunt op de agenda van de raadsvergadering op 1 april. Het ziet ernaar uit dat er voldoende overeenstemming is met de Zonneweide Werkhoven om een Verklaring van geen Bedenkingen af te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie