Leerlingen van groep 8 van basisschool de Vonk in Odijk.
Leerlingen van groep 8 van basisschool de Vonk in Odijk. Pascal van de Ven

Meer ruimte voor nieuwe basisschool in Odijk

5 september 2022 om 12:14 Politiek

ODIJK Het college wil in de plannen voor de Kersenweide (Odijk-West) meer plek inruimen voor een nieuwe school, 4600 m² in plaats van de eerder geplande 3000 m². Dit is nodig volgens de laatste prognoses van de groei van het aantal leerlingen in Odijk.

door Frits Beijnink

In de Kersenweide zijn 1200 woningen gepland, waarvan er al 140 zijn gebouwd in buurtschap Het Burgje. Volgens de laatste stand van het gemeentelijk woningbouwprogramma worden tot en met 2026 ruim 700 nieuwe woningen opgeleverd. Dit veroorzaakt de verwachte groei van het aantal leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. Op dit moment laat het college nog de mogelijkheid open dat de nieuwe school wordt gebouwd binnen de bestaande dorpskern van Odijk. Een beslissing over de uiteindelijke locatie volgt later, in het ‘strategisch huisvestingsplan onderwijshuisvesting’.

DISCUSSIE MET PROVINCIE Of de 1200 woningen er ook echt komen is nog onderwerp van gesprek. De provincie heeft tien jaar geleden ingestemd met de bouw van 1000 woningen in Odijk-West. De raad heeft vorig jaar besloten dit aantal te verhogen tot 1200, met extra woningen in het duurdere segment. Hiermee moet de woningbouw voldoende geld opleveren om de groene ambities voor deze wijk te bekostigen. De provincie stelde zich tot op heden op het standpunt dat de provinciale weg N229 al zo druk is dat er geen ruimte is voor meer woningen en het bijhorend woon-werkverkeer. Op deze weg staan in de spits nu vaak files, bij de aansluiting op de A12.

WETHOUDERS WILLEN MEER In een recente bijeenkomst met de provincie brachten wethouders Dekker (Bunnik) en Buijtelaar (Wijk bij Duurstede) argumenten in om toch meer nieuwbouw in beide gemeenten toe te staan. Buijtelaar stelde dat volgens een onderzoek het extra woon-werkverkeer ten gevolge van de nieuwbouwplannen van Wijk bij Duurstede de wachttijd in de file op de N229 slechts met vier seconden verhoogt. Dekker gaf aan dat, tien jaar na het vaststellen van het aantal van 1000 woningen, er veel veranderd is: thuiswerken en het gebruik van de e-bike hebben het gebruik van de auto teruggedrongen. Een belangrijk argument van Dekker is de bereikbaarheid van de Kersenweide door mogelijke snelfietsroutes naar drie stations (Bunnik, Houten en Driebergen-Zeist). Helaas is de financiering van deze fietsroutes in een overleg met provincie en rijk ‘vooralsnog’ afgewezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie