Op de grijze kavels wordt een voorkeursrecht opgelegd
Op de grijze kavels wordt een voorkeursrecht opgelegd gemeente Bunnik

Raad Bunnik stemt in met voorkeursrecht op percelen ten zuiden van de Kersenweide

13 juli 2022 om 11:26 Politiek

ODIJK De raad heeft op 6 juli ingestemd met het voorstel van het college voor het vestigen van een voorkeursrecht ten behoeve van de zuidelijke ontsluiting van de Kersenweide. Dit betreft de percelen van vier grondeigenaren die nu verplicht zijn bij verkoop eerst hun grond aan de gemeente aan te bieden.

door Frits Beijnink

De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) geeft gemeenten de mogelijkheid het recht van eerste koop te vestigen op stukken grond om te voorkomen dat projectontwikkelaars die grond opkopen en zo de prijs opdrijven. De kosten van een nieuwbouwproject zouden daardoor kunnen stijgen, wat een effect kan hebben op voorzieningen in de nieuwe wijk. De gemeente kan dit recht niet zomaar vestigen, maar moet de noodzaak daarvan goed onderbouwen. De raad stelde die noodzaak nog ter discussie.

TWIJFEL IN DE RAAD Maarten van Vulpen (CDA) vond de claim zeer ingrijpend voor de betrokken grondeigenaren en stelde dat het gebied, dat nu onder dit voorkeursrecht valt, veel te groot is. Het gaat immers alleen om een ontsluitingsweg. De gemeente heeft bij eerdere toepassing van de Wvg rechtszaken verloren van grondeigenaren, die een koper hadden die een goede prijs wou betalen. De rechter oordeelde in deze gevallen dat de gemeente onterecht of te lang het voorkeursrecht had gevestigd. In een geval moest de gemeente een flinke schadevergoeding betalen.

TRACE NOG ONBEKEND Wethouder Ali Dekker (D66) gaf aan dat het tracé voor de zuidelijke ontsluiting van de Kersenweide nog helemaal niet vaststaat. Zij gaf ook aan dat, zodra het tracé bekend is, het voorkeursrecht wordt opgeheven op percelen die niet nodig zijn. En zij lichtte toe dat, indien gemeente en grondeigenaren geen overeenstemming kunnen bereiken over de prijs, de rechter een uitspraak doet op basis van een redelijke marktprijs. Zij erkende wel dat de start van dit Wvg traject had geleden onder procedurele schoonheidsfouten. Na een schorsing kon het CDA, evenals de andere partijen, op basis van de uitleg door de wethouder akkoord gaan met het voorstel van het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie