Landgoed Rijnwijk
Landgoed Rijnwijk Agnes Corbeij

Ook eigenaar landgoed Rijnwijk wil geen windmolens in de Groene Driehoek

Politiek

ZEIST Na het Utrechts Landschap heeft ook baron Pallandt, de eigenaar van landgoed Rijnwijk, aangegeven dat hij geen voorstander is voor windmolens in de A12/Spoorzone tussen Odijk, Bunnik en Zeist. 

door Agnes Corbeij

Landgoed Rijnwijk ligt in de A12/Spoorzone, het gebied waarvoor de gemeente Zeist een quickscan laat doen. Een van de vragen is dat onderzoek zal zijn hoe de grondeigenaren staan tegenover het plaatsen van windturbines. Utrechts Landschap gaf eerder al aan tegenstander te zijn, wegens de schade die het zou opleveren aan biodiversiteit.   

Utrechts Landschap (UL) is eigenaar van een deel van het gebied waar dit onderzoek zich op richt, tegen industrieterrein De Rumpst in Bunnik aan. Het grootste deel is sinds 1980 eigendom van UL, een klein deel werd in 2006 bijgekocht. Een woordvoerder van het Utrechts Landschap vertelt: ,,Dit betreft voornamelijk percelen essenhakhout, een bijzonder bostype dat in Nederland nog maar weinig voorkomt. De percelen liggen binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN).”

LANDGOED Iets verder naar het oosten ligt landgoed Rijnwijk, langs de Rijnwijkckse Wetering. Het landgoed heeft geen landhuis, dat werd in 1867 gesloopt. Het landgoed is tegenwoordig een natuurgebied, waar gewandeld wordt. De eigenaren zijn Anna Francoise Bijleveld en haar man Wilbrand baron van Pallandt. 

Van Pallandt liet deze week, via de beheerder van het landgoed, aan Nieuwsbode Zeist weten het besluit van de gemeenteraad met interesse af te wachten. ,,De baron is geen voorstander van het plaatsen van windturbines, wegens de natuurwaarde van het landgoed.” Het landgoed is, net als de gronden van Utrechts Landschap, onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (NNN) en is in de omgevingsvisie van de provincie Utrecht aangemerkt als ‘robuuste natuur met hoge biodiversiteit’. 

ANDERE EIGENAREN Naast Utrechts Landschap en Van Pallandt hebben ook een aantal agrariërs grond in eigendom in dit gebied. Zij wilden deze week niets tegen de pers zeggen over hun standpunt ten opzichte van de plaatsing van windturbines in dit gebied. Ook de laatste, belangrijke grondeigenaar, een Engelse investeringsmaatschappij, was niet bereikbaar voor de Nieuwsbode. 

De gemeente Zeist liet maandag weten binnenkort met de resultaten van de quickscan naar buiten te komen.  

advertentie