Hans Bastianen in zijn achtertuin, in de A12 Spoorzone, zoals het gebied door de gemeente genoemd wordt.
Hans Bastianen in zijn achtertuin, in de A12 Spoorzone, zoals het gebied door de gemeente genoemd wordt. Agnes Corbeij

Groene Driehoek is teleurgesteld in participatie rond opstellen gebiedsvisie

22 september 2021 om 08:00 Politiek

ZEIST De Groene Driehoek, de groep inwoners uit de A12-spoorzone, heeft zich teruggetrokken uit de kerngroep van de gemeente Zeist waarbinnen gepraat wordt over de bouw van windturbines en zonnevelden in dit gebied. De groep zegt genegeerd te worden en noodgedwongen over te gaan op een andere manier om alternatieven onder de aandacht te brengen. 

door Agnes Corbeij

De gemeenteraad van Zeist besloot in 2020 de mogelijkheden te bekijken voor de bouw van twee grote windmolens in de A12/spoorzone, en tientallen hectare zonnevelden, aan de grens met de gemeente Bunnik, vlakbij de kern Odijk. Omwonenden kwamen meteen in actie, omdat het gebied volgens hen een grote ecologische en landschappelijke waarde vertegenwoordigt. Hans Bastianen is een van de leden en woont in het gebied

KERNGROEP De Groene Driehoek werd uitgenodigd deel te nemen aan de kerngroep die de gemeente Zeist oprichtte om de eerste verkenning uit te voeren. In de kerngroep zaten grondeigenaren, agrariërs en enkele bewoners uit het gebied. Bastianen: ,,Er werd afgesproken dat we samen een gebiedsvisie zouden opstellen, wat willen we nu met dit gebied? Dat was de opdracht van de gemeenteraad.”

Het precieze besluit van de gemeenteraad was: ,,Opdracht te geven tot een verdere verkenning van de mogelijkheden in het gebied tussen de A12 en het spoor door het, samen met belanghebbenden, opstellen van een gebiedsvisie.” In het startdocument van het participatietraject staat meteen daaronder vermeld: ,,De verdere verkenning van mogelijkheden in het gebied betreffen de duurzame opwek van elektriciteit op grote schaal. Het raadsbesluit is met dat doel, verkenning, genomen.”

INTEGRALE VISIE Of het nu gaat om een integrale visie voor het gebied of alleen een verkenning naar de mogelijkheden voor de bouw van windturbines en zonnevelden, blijft in het startdocument wat onduidelijk. Zo staat er: ,,De te ontwikkelen gebiedsvisie heeft als doel alle relevante aspecten te belichten .... De gebiedsvisie besteedt daarbij aandacht aan kansen voor verbetering van de kwaliteit van het gebied en aan de mogelijke knelpunten tussen de uiteenlopende vormen van landgebruik.” 

Een alinea later lijkt dit tegengesproken te worden: ,,De gebiedsvisie bevat geen uitvoerige inhoudelijke beschrijvingen van de kwaliteiten van het gebied.”


Het open gebied van de A12/ Spoorzone, ten noorden van de snelweg, waar een windturbine zou kunnen komen. - Agnes Corbeij

Dit is één van de vele onduidelijkheden waar De Groene Driehoek bij de participatie over valt. Hans Bastianen: ,,Het gebied heeft een integrale visie nodig. De aanleiding was de opwek van duurzame energie, maar er speelt veel meer. Biodiversiteit, verdroging, stikstofproblematiek. Wij willen dit hele gebied goed vormgeven. Als je alleen naar de opwek van duurzame energie kijkt, sla je de plank mis.” 

REGIE Na acht maanden vergaderen in de kerngroep, werd in de kerngroep besloten het anders aan te pakken. In plaats van gezamenlijk informatie te verzamelen om tot een visie te komen, trekt de gemeente de regie naar zich toe. Een woordvoerder van de gemeente zegt daarover: ,,De kerngroep constateerde dat gezamenlijke waardecreatie niet effectief is in deze informatieverzamelingsfase vanwege verschillende standpunten in de kerngroep. Daarom heeft de kerngroep (inclusief de Groene Driehoek) ermee ingestemd dat de gemeente in deze fase de regie naar zich toetrekt.” 

De Groene Driehoek kan zich niet vinden in de uitleg van de gemeente en besloot zich terug te trekken uit de kerngroep. In een brief aan de gemeenteraad legt de groep uit dat zij zich niet serieus genomen voelt. 

GENEGEERD ,,Keer op keer zagen we onze bijdragen niet terug en werd bovendien het proces om tot een gebiedsvisie te komen door de gemeente tussentijds veranderd. ... In dit gesprek van gemeente met de kerngroep bleek wederom de bijdrage van De Groene Driehoek voor een groot deel genegeerd te worden en bovendien het doel om te komen tot een gezamenlijke gebiedsvisie veranderd te zijn in het uitvoeren van een gebiedsverkenning.”


Landgoed Rijnwijk, tussen Zeist en Odijk, is onderdeel van de A12/Spoorzone. - Agnes Corbeij

Bastianen en de andere omwonenden hebben al heel wat informatie verzameld. ,,Voor windturbines is in dit gebied geen ruimte. Nergens kan er voldoende afstand gehouden worden van een gevoelig object, zoals bebouwing of een landgoed. Ook gaan inwoners van het gebied en ook inwoners van Odijk last hebben van de trillingen.”    

ONUITVOERBAAR Voor zonnevelden zou wel ruimte zijn, volgens Bastianen. ,,Kleinschalige zonnevelden kunnen best ingepast worden, net als een zonne-geluidsscherm langs de A12.” Dat daarmee niet voldaan kan worden aan de doelstelling van de gemeenteraad om op eigen grond energieneutraal te worden, beaamt Bastianen. ,,Het is een goed streven, maar de uitwerking is in een gemeente als Zeist onuitvoerbaar.”  

Dat de Groene Driehoek uit de kerngroep stapt, betekent niet dat ze de zaak loslaat. ,,Wij kiezen een andere route om onze positief kritische en constructieve inzet (inclusief alternatieve energie-oplossingen) onder de aandacht te brengen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie