Dit uitzicht van de wandelaar vanaf de Kromme Rijn blijft voorlopig hetzelfde.
Dit uitzicht van de wandelaar vanaf de Kromme Rijn blijft voorlopig hetzelfde. Agnes Corbeij

Plan Hoenderik gaat na negen jaar de prullenbak in

30 oktober 2020 om 00:10 Politiek

BUNNIK Na wederom een verhitte discussie waarbij het nauwelijks om de inhoud, maar om het proces, de mensen en de procedures ging, stemden P21 en het CDA zoals verwacht tegen voorliggende kaders voor woningbouw- en natuurontwikkelplan Hoenderik aan de Camminghalaan in Bunnik. Coalitiepartijen P21 en De Liberalen stonden in het debat lijnrecht tegenover elkaar. 

door Agnes Corbeij

In de kaders voor de bouwplannen staat zeer gedetailleerd waar de plannen aan moeten voldoen. Zo staat er bijvoorbeeld in dat de natuur na inrichting in eigendom en beheer wordt overgedragen aan een gecertificeerde natuurbeherende organisatie. Ook staan details over de bebouwing genoemd zoals ‘De maximale goothoogte van de woonbebouwing bedraagt 6 meter en de maximale bouwhoogte bedraagt 10 meter’. Over al deze voorwaarden voor ontwikkeling werd echter niet gesproken. 

Meerdere keren werd teruggeblikt op het Open Huis van 8 oktober, waarbij coalitiepartij P21 de hoofdrol pakte en twee ex-wethouders van de partij, als actievoerder en ontwikkelaar, optraden als inspreker. En ook nu kreeg de vergadering verrassende wendingen door een aantal ongebruikelijke interrupties. 

VERTROUWELIJK Opvallend was dat de raadsleden kort voor de vergadering een vertrouwelijk stuk ontvingen, dat dus niet in de discussie, die digitaal te volgen was voor iedereen, behandeld mocht worden. Uit de korte zinsneden die daarover gezegd werden, bleek dat het vertrouwelijke stuk te maken had met een juridische kwestie over deze zaak. Arie Viskil vroeg aan de wethouder hoe groot de kans was op succesvolle claims, mochten de kaders niet goedgekeurd worden. Andere raadsleden vonden het lastig hierop in te gaan, wegens de vertrouwelijkheid van de kwestie. Bunniks Nieuws heeft geen inzage in het betreffende stuk, dus of het hier daadwerkelijk een brief van een jurist met dreigende claim betreft, of een heel ander stuk, is niet bekend. 

Die angst voor claims kwam meerdere keren naar voren tijdens de vergadering. Dit heeft te maken met de verwachtingen die de gemeente de afgelopen tien jaar gewekt heeft richting de eigenaar van de grond, de familie Peek, en de projectontwikkelaar, René Walburgh Schmidt. Wethouder Ali Dekker zei dat de geloofwaardigheid van de gemeente als partner voor ontwikkelaars drastisch zou afnemen als het project nu afgekapt zou worden, omdat er al zo lang met de eigenaar en ontwikkelaar gesproken wordt. 

VERANTWOORDELIJKHEID Daarmee schopte ze voornamelijk het CDA tegen het zere been. Leny Visser, fractievoorzitter: ,,We hebben hier als raad nooit een besluit over genomen. In 2011 hadden we al onze bedenkingen en die hebben we nog steeds. Het stellen van kaders is de bevoegdheid van de raad. In dit geval zijn de kaders opgesteld door het college. Vervolgens zegt de wethouder dat we een ‘verdomd goede reden’ moeten hebben om tegen te stemmen. De manier waarop hier geschoven wordt met verantwoordelijkheden getuigt van onbetrouwbaar bestuur.”

Daarentegen vonden de Liberalen en Bunniks Belang dat het juist van onbetrouwbaar bestuur zou getuigen als de raad nu de kaders zou afwijzen. Arie Viskil (Bunniks Belang): ,,In 2011 kwam dit onderwerp voor het eerst aan bod. Het besluit om te bouwen hebben we toen al genomen, door ermee verder te gaan. Het college is altijd positief geweest tegenover de ontwikkelaar. In 2017 is er een informatienotitie vastgesteld door de gemeenteraad. Daarmee zijn we akkoord gegaan met de koers die het college vaart.” 

VISIE Daar waren P21 en CDA het niet mee eens. Verhoef: ,,Dit project verdient een goed democratisch proces. We willen eerst een gebiedsvisie, die is opgesteld met inspraak van inwoners en vastgesteld door de raad. Pas daarna gaan we kaders opstellen. Dat is de volgorde die hoort bij een democratisch proces en dat moet doorlopen worden.”

Wethouder Ali Dekker was teleurgesteld over de standpunten van het CDA en P21. ,, Toen ik begon als wethouder liep dit proces al heel lang. Het is mijn ambitie om duidelijkheid te geven. Aan de bewoners en aan de ontwikkelaar. Het gebied is nu heel mooi, maar kan nog veel mooier worden. Met woningen die hard nodig zijn en toegankelijke natuur voor onze inwoners. Om nu eerst een visie te willen opstellen, zou een hoop geld kosten en het zou een stap terug zijn.” Dekker stelde nog voor om een extra Open Huis in te plannen voor een inhoudelijke bespreking van de kaders, maar dat mocht niet baten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie