Afbeelding
Foto: Lorena Schmidt via Pexels

Duurzaam met een sedumdak in Bunnik!

26 oktober 2023 om 11:08 Partnercontent

Woont u in de gemeente Bunnik en zoekt u naar manieren om uw woning te verduurzamen? Dat kan tegenwoordig steeds gemakkelijker! Ook hoeft een duurzamere woning helemaal niet veel te kosten. Kleine maatregelen kunnen al een grote impact hebben: u hoeft niet meteen warmtepomp of zonnepanelen te plaatsen om toch uw huis klimaatbestendiger te maken. In Nederland merken we nu al de gevolgen van klimaatverandering, zoals extremer weer met langere droogtes en zwaardere regenbuien. Tel daar hogere energieprijzen bij op en het is duidelijk dat we onze woningen wat zullen moet aanpassen, willen we er ook in de toekomst nog fijn kunnen blijven wonen. Een maatregel die daar aan bij draagt, is bijvoorbeeld het plaatsen van een sedumdak.

Voordelen sedumdak

Een sedumdak draagt bij aan een duurzamere woning, maar op welke manier precies? Een groot voordeel van het dak is de opslag van regenwater. De planten op het sedumdak kunnen veel regenwater opslaan, waardoor er minder afstroomt naar het riool. Dat verkomt overlast tijdens zware regenbuien en vermindert de kans op schade. Daarnaast draagt het dak bij aan de lokale biodiversiteit, doordat het soorten aantrekt zoals bijen, vlinders en andere insecten die anders niet in de buurt van het dak waren gekomen. Ook filteren de planten fijnstof en CO2 uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit iets verbetert.

De daken hebben ook een isolerende werking: ’s zomers zorgen ze voor een koelere woning binnen, maar ook omgevingsgeluid wordt gedempt en mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan werkt het sedumdak brandvertragend. Al die punten dragen dus ook bij aan een verhoging in de waarde van uw woning.

Andere maatregelen

Naast een sedumdak kunnen kleine maatregelen ook al voor grote verbetering zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie, om uw huis beter te isoleren. Dat is een relatief kosteloze maatregel, die er toch voor zorgt dat u energie bespaart. Maar ook buitenshuis kunt u meer doen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton, of het vervangen van tegels door meer planten of ander groen. Daarmee draagt u ook bij aan een betere afvoer van regenwater en voorkomt u overlast.

Subsidie via het waterschap!

Sedumdaken vergen wel een kleine investering. Hoewel ze ontzettend veel voordelen met zich mee brengen, blijft het natuurlijk zo dat ze niet noodzakelijk zijn. Gelukkig zien steeds meer gemeenten, waterschappen en provincies ook de voordelen in en helpen ze bewoners graag een handje bij het realiseren van meer groene daken! In Bunnik wordt er subsidie beschikbaar gesteld door Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, via de regeling Blauwe Bewonersinitiatieven. Deze regeling is speciaal bedoelt voor groepen bewoners en keert maximaal €5000 uit voor het uitvoeren van acitiviteiten die de omgeving duurzamer of waterbewuster maakt. Maatregelen die hier onder vallen zijn een sedumdak, maar bijvoorbeeld ook de aanschaf van regentonnen.

Buurtinitiatieven

De subsidieregeling is dus alleen beschikbaar voor groepen bewoners, te krijgen van minimaal 8 mensen. Het Hoogheemraadschap vindt het namelijk belangrijk dat er sprake is van een collectief maatschappelijk belang. Daarom willen ze graag stimuleren dat bewoners samen nadenken over het verduurzamen van de omgeving en zich daar ook samen voor in zetten. Deze werkwijze zien we voor sedumdaken wel meer!

Al door heel Nederland zijn buurt- en bewonerinitiatieven hier mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door met een hele straat samen sedumdaken te leggen, of juist in de vorm van een wijkproject. Op die manier is niet alleen de duurzame impact groter, maar kunnen bewoners elkaar ook nog eens een handje helpen. Niet iedereen kan even makkelijk zelf een sedumdak aan leggen, bijvoorbeeld omdat mobiliteit of ouderdom in de weg zit. Wordt dit echter op één moment met een grote groep gedaan, dan kunnen ook de bewoners mee doen voor wie het anders misschien niet mogelijk was geweest.

Bent u enthousiast geworden? Bespreek dan eens met uw buren welke mogelijkheden zij zien!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie