Afbeelding
Blokhutwinkel.nl

Is het mogelijk om permanent te wonen in een blokhut?

19 januari 2023 om 12:32 Partnercontent

Het is de droom van velen; geen bakstenen huis, maar een echte lodge. Platweg gezegd: gestapelde boomstammen of dikke wand profielplanken. In tegenstelling tot vele andere landen heeft Nederland een streng beleid als het gaat om bestemmingen of beeldkwaliteitsplan. Er zijn bepaalde woonwijken of straten waar dit wat is losgelaten en de mogelijkheid biedt om iets dergelijks te bouwen.

Energieneutraal

Huizen moeten in Nederland energieneutraal zijn. Dus 0 op de meter. Ook al isoleert hout meer dan steen, hangt het af van de rekenmethode. Het kan dus zijn (of veelal is het zo) dat u dan de binnenwanden dient af te timmeren om de gewenste Rc waarde te halen. Of EPC/EPN in combinatie met de rest van de onderdelen van de woning. Daarnaast kan het zijn dat de gemeente kijkt naar branddoorslag. In dat geval kan dat alleen maar worden bereikt door het toevoegen van brandvertragende materialen (bepaalde soorten gipsplaten) of een speciale brandwerende behandeling van de buitenwanden. 

Schommelende luchtvochtigheid

U moet er rekening mee houden dat u in een blokhut-woning leeft. Bij elke schommeling van de luchtvochtigheid krimpt het hout of zet het uit. Omdat de binnenwanden wat stijver zijn, is de werking van het materiaal dus verschillend. U kunt daarom de binnenwanden daarom bijvoorbeeld niet tot aan het plafond laten doorlopen. Dat geldt tevens ter hoogte van de (binnen)deuren en ramen. Bij de badkamer en toilet is er dan nog meer aandacht voor nodig, wandtegels breken namelijk bij de minimale krimp al. 

Houtskeletbouw

Er is nog een ander bouwsysteem en dat is houtskeletbouw. Dit wordt momenteel in Nederland en steeds meer toegepast. Houtskeletbouw is eigenlijk niets meer dan voorgenoemde binnenwanden bij blokhutwoningen, maar dan een op zichzelf staand systeem. Het kan op diverse manieren worden uitgevoerd. De basis is altijd een houten frame met hiertussen wandisolatie. Afhankelijk van het type bouw of hoogte, wordt dit frame aangepast. Doorgaans is dit frame 145mm of 195mm breed. De binnenzijde wordt dan voorzien van een binnenwandbekleding. De buitenzijde wordt voorzien van een directe wandbekleding of een extra laag EPS isolatie. EPS isolatie wat gestuct kan worden of voorzien kan worden van steenstrips. Omdat de verticale stijlen vrijwel niet krimpen/uitzetten blijft het een stijve constructie. Dus minder denkwerk qua plaatsen ramen en deuren, de badkamertegels, een trap of schoorsteen.

Permanent wonen in een blokhut 

Het is dus zeker mogelijk om permanent te wonen in een blokhut. Alleen vereist dit wel de nodige werkzaamheden. Bent u van plan om uw blokhut onder handen te nemen, of wilt u in een blokhut gaan wonen? Bij Blokhutwinkel.nl vindt u diverse blokhutten en meer. Bijvoorbeeld de Cambridge blokhut. Daarnaast voorzien de specialisten van Blokhutwinkel u van advies op maat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie