Afbeelding
Foto: Cristiana Raluca via Pexels

Makkelijker de auto laten staan, ook in Bunnik en Odijk

25 oktober 2023 om 14:42 Partnercontent

Deze maand is het zover. Voor inwoners van Bunnik en Odijk is er de mogelijkheid voor het gebruik maken van elektrische deel-fietsen. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen gemeente Bunnik en TIER Mobility.

Pilot van een half jaar

Het gaat om een halfjaarlijkse pilot waarbij inwoners van Bunnik en Odijk gebruik kunnen maken van tien elektrische deelfietsen. De deelfietsen mogen inwoners ook inzetten voor een ritje van en naar Utrecht of naar Zeist. Voor nu gaat het om een pilot van een half jaar. Blijkt er in Bunnik en Odijk een behoefte te zijn aan elektrische deelfietsen? Dan zal dit misschien kunnen worden voorgezet of worden uitgebreid.

Waar staan de fietsen? De deelfietsen staan bij:

  • Station Bunnik.
  • Het centrum van Bunnik.
  • Rhijnauwen.
  • Tolhuislaan.
  • Fort Vechten.

Toegang tot de fiets verkrijg je met behulp van de app van Tier Mobility. Op de app zie je waar de fietsen staan en waar je ze kunt inleveren. Je kunt per rit betalen, maar ook een abonnement is mogelijk. Wethouder Julie d’Hondt geeft op de website van de gemeente aan: ‘Met deelfietsen maken we het makkelijker om de auto te laten staan. Deelvervoer is dan ook een belangrijke stap om onze leefomgeving groener en gezonder te maken.’

De voordelen van elektrische deelfietsen

Elektrische deelfietsen, een opkomende trend in de wereld van stedelijke mobiliteit, bieden tal van voordelen voor zowel individuele gebruikers als de samenleving als geheel. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van elektrische deelfietsen en hoe ze de manier waarop we ons door steden verplaatsen kunnen verbeteren. Van milieuvriendelijkheid tot betaalbaarheid en gemak, elektrische deelfietsen bieden een scala aan voordelen die de moeite waard zijn om te verkennen.

Milieu

Tuurlijk is een auto of een vrachtwagen soms nodig. Als je op een bouwmarkt eennieuwe badkamerspiegel wil kopen op een inloopdouche in de badkamer wil aanschaffen, is een fiets geen optie. Maar voor lang niet elk ritje is vaak de auto nodig. Elektrische deelfietsen dragen bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere stedelijke mobiliteit. Ze veroorzaken geen uitstoot van schadelijke gassen en verminderen de afhankelijkheid van auto’s, wat de luchtkwaliteit verbetert en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.

Door het gebruik van elektrische deelfietsen worden vervuilende uitlaatgassen aanzienlijk verminderd, wat leidt tot een schonere en gezondere stedelijke omgeving. Dit draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit en de gezondheid van de inwoners.

Minder opstoppingen in het verkeer

Elektrische deelfietsen bieden een alternatief voor auto’s en verlichten daardoor verkeerscongestie. Dit komt zowel de doorstroming van het verkeer als de stressniveaus van pendelaars ten goede. Elektrische deelfietsen dragen ook bij aan het verminderen van parkeerproblemen in steden, aangezien er minder behoefte is aan parkeerplaatsen voor auto’s. Dit maakt stadscentra aantrekkelijker en leefbaarder.

Elektrische deelfietsen bieden gebruikers de vrijheid om te reizen waar en wanneer ze willen. Er zijn geen vaste schema’s of routes, waardoor ze een flexibel alternatief zijn voor het openbaar vervoer. Elektrische deelfietsen kunnen verder stedelijke planning en ontwikkeling beïnvloeden, met de nadruk op het creëren van fietsvriendelijke infrastructuur en stedelijke ontwerpen.

Betaalbaarheid, gemakkelijk en gewoon ook leuk!

Elektrische deelfietsen zijn een kosteneffectieve manier om door de stad te reizen. Ze zijn vaak veel goedkoper dan het bezitten en onderhouden van een auto, en dit maakt stedelijke mobiliteit toegankelijk voor een breder publiek.

Elektrische deelfietsen zijn gemakkelijk te vinden en te gebruiken. Met tal van fietsstations verspreid over de stad, zijn ze altijd binnen handbereik. Dit vergroot de toegankelijkheid voor zowel bewoners als toeristen.

Elektrische deelfietsen bevorderen sociale interactie, omdat mensen ze vaak in groepen gebruiken. Het delen van ritten met vrienden of familie kan een leuke en sociale ervaring zijn. Dit maakt fietsen soms veel leuker dan alleen in de auto zitten.

Samengevat

Elektrische deelfietsen bieden een breed scala aan voordelen die zowel individuen als de samenleving als geheel ten goede komen. Ze dragen bij aan duurzaamheid, verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen verkeerscongestie en bevorderen een gezondere en meer leefbare stad. Als een kosteneffectieve, milieuvriendelijke en toegankelijke vorm van stedelijke mobiliteit, hebben elektrische deelfietsen een veelbelovende toekomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie